Pár hodin na balení a rychlé loučení s blízkými. Čeští hrdinové pomáhají v Turecku

Na pomoc po zemětřesení vyrazil do Turecka z Prahy a Ostravy tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. Jeho část v úterý dopoledne zahájila průzkum zemětřesením zasaženého města Adiyaman v Turecku. Ostatní čekají na příjezd techniky a materiálu, které do poničeného města míří na kamionech.

Takzvaný USAR tým (Urban search and rescue) specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách se v úterý ráno přesunul třemi vojenskými letadly do města Adiyaman. Desítky tun materiálu a techniku vezou na místo kamiony.

Se záchrannými pracemi zatím čeští specialisté nezačali. „Na průzkumu ve městě a v kontaktu s místní samosprávou a hasiči je náš team leader s několika členy týmu,“ informoval v poledne twitterový účet Hasičského záchranného sboru, na kterém je videozáznam z poničené cesty, po které kamiony jedou.

První skupina z Ostravy přistála v Adaně v pondělních večerních hodinách, uvedl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Druhá polovina týmu, v němž jsou převážně hasiči z Prahy, dorazila na stejné letiště v jižním Turecku před půlnocí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češka v Turecku popisuje ničivé zemětřesení: Máme pocit, že se stále klepe zem

„Jsme soběstační po dobu pěti až sedmi dní. Máme vyhřívané nafukovací stany, máme svoje jídlo i vodu, abychom co nejméně zatížili už tak poškozenou infrastrukturu,“ řekl novinářům na pražském letišti zástupce vedoucího týmu Petr Vodička.

Jednotlivé týmy se podle něj budou střídat po šesti, maximálně osmi hodinách tak, aby byla zajištěna 24hodinová služba. „Kynologové vyhledávají, hasiči vyprošťují, lékař se zdravotníky ošetřuje a kynologové dělají závěrečný průzkum, jestli tam někdo nezůstal,“ popsal postup záchranné práce. V Česku, kde podle Vodičky spočívá těžiště práce týmů, zasahují u zřícených budov, spadlých mostů nebo třeba objektů po výbuchu.

Speciální česká hasičská jednotka už má zkušenosti například ze zásahu v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu nebo po zemětřeseních v Nepálu či Pákistánu. Členové týmu společně i trénují, před dvěma týdny se vrátili z mezinárodního cvičení v Dánsku a na konci měsíce mají v plánu další ve Francii.

V týmu je také osm kynologů s osmi psy, kteří jsou při vyhledávání osob v sutinách důležitými pomocníky. „Jedná se o plemena německého ovčáka. Je zde také velký knírač. Pro psy bereme ochranné návleky na nohy, pokud by tam byly nějaké trosky, o které by se mohli zranit. Co je pro psy velmi důležité, je krmení,“ uvedl jeden z kynologů.

Tagy: