U milostí se přikláním ke kontrasignaci. I Havel se dopustil chyb, říká Nacher

Patrik Nacher

Pospíšil a Nacher o prezidentské milosti

Udělení milosti prezidentem by měl společně s ním v budoucnu kontrasignovat premiér nebo ministr spravedlnosti. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a poslanec Patrik Nacher (za ANO). Podle Nachera se dopustili kontroverzních milostí i předchůdci Zemana Václav Havel a Václav Klaus.

Prezident Miloš Zeman v úterý udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. „Za mě je tato milost nepochopitelná a vrhá špatné světlo na institut milosti. Díval jsem se, jak s milostmi zacházeli i předchozí prezidenti, a bohužel je průvodním jevem, že Václav Havel i Václav Klaus dali kontroverzní milosti,“ popsal Nacher. Poslanec za ANO uvedl, že za Václava Havla se milosti tenkrát týkaly reprezentanta v cyklokrosu Radomíra Šimůnka a syna gymnastky Věry Čáslavské Martina Odložila.

„Milost v případě pana Baláka byla velmi rychlá a náhlá a bez toho, že by si odborný aparát prezidentské kanceláře mohl nastudovat veškeré spisy. Nejsou tu žádné důvody k udělení milosti,“ dodal Pospíšil.

Trest jako ze Zimbabwe

Nacher se u milostí přiklání k zavedení kontrasignace premiérem nebo ministrem spravedlnosti. „Přijde mi to jako realistický pohled, nikoliv jako infantilní škrtání rozpočtu,“ má jasno Nacher.

„Sám dlouhodobě říkám, že milost v podobě, jak je u nás zakotvena, je reziduem královské moci a v podobě, jak je, nepatří do demokratického právního státu. Pokud by u nás měla zůstat součástí Ústavy, pak je správné, aby tam byla kontrasignace předsedy vlády nebo ministra spravedlnosti, aby nad prezidentem byla alespoň nějaká kontrola. To jsem říkal už před 15 lety. Tehdy to nikoho nezajímalo,“ vysvětlil Pospíšil, který v minulosti působil jako ministr spravedlnosti.

Nápadů, jak Zemana „potrestat“, je více. Mezi nimi je také zkrácení rozpočtu Kanceláře prezidenta. „Jsem velký kritik Miloše Zemana, ale tento nápad mi připadá dětinský. Pokud se má krátit rozpočet prezidentské kanceláře, tak proto, že výrazně narostl a šetří se všude. Ne aby to byla nějaká forma trestu. Je to jako trest odněkud ze Zimbabwe a opravdu bych to neprosazoval,“ sdělil Pospíšil.

Tagy: