Rodiče nás šikanují, bouří se učitelé v Koreji. Po sebevraždě kolegyně vyhlásili stávku

Jihokorejští učitelé zahájili boj za ochranu proti tlaku ze strany rodičů. V sobotu se jich v ulicích Soulu na demonstraci sešlo téměř čtvrt milionu, v pondělí pak vyhlásili stávku a 50 tisíc jich zamířilo k parlamentu. Impulsem k protestům se stal červencový případ mladé pedagožky, která si kvůli práci vzala život. Kolegové ji našli ve skříni v jedné z učeben mrtvou. Podle agentury Reuters v jihoasijské zemi spáchala sebevraždu za posledních šest let stovka učitelů.

Třiadvacetiletá Lee Min-soová učila něco málo přes rok, když ji mělo chování rodičů dohnat k sebevraždě. Kvůli intenzitě telefonátů a stížností podle svých slov nedokázala zabránit konfliktům mezi žáky ve třídě. O případu informovaly web BBC a agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Bití přes ruce a klečení, vzpomínají školáci z dob socialismu na tresty. Facky by vítali i dnes

Od tragického incidentu pořádají učitelé každý víkend demonstrace. Na sobotním setkání se jich podle agentury Reuters shromáždilo až 200 tisíc. V pondělí jich pak 50 tisíc stávkovalo v ulicích u parlamentu.

Učitelé poukazují i na to, že po zásahu proti nezbedným žákům mohou být osočení z „emocionálního zneužívání dítěte“, což podle zákona z roku 2014 znamená jejich automatickou suspendaci. A tak mají velmi omezený manévrovací prostor.

Jeden z učitelů podle BBC obdržel stížnost poté, co odmítl žádost rodiče, aby probouzel jeho dítě telefonem, na jiného si matka s otcem stěžovali kvůli emocionálnímu týrání, protože sundal samolepku za odměnu chlapci, který pořezal spolužáka nůžkami.

„Cítíme se bezmocní. Někdo si osočením rodičů prošel, jiní tomu museli přihlížet. V obou případech je to vysilující,“ vyjádřila se pro britský web Kim Jin-seoová. Sama dosáhla bodu, kdy se před svou třídou necítí bezpečně.

Učitel Kwon BBC řekl, že si vzal za svou desetiletou praxi dvakrát nemocenskou, aby se vyrovnal s depresemi a panickými atakami vyvolanými stresem ze strany rodičů a žáků. „Ještě před čtyřmi lety jste mohli poslat vyrušujícího studenta ven nebo do zadní části místnosti, ale pak nás rodiče začali žalovat za zneužívání dětí,“ líčil Kwon.

Nezákonná stávka

Podle profesora Kim Bong-jea ze Soulské národní pedagogické univerzity problém eskaluje i kvůli nerovnostem v zemi. „V Koreji je tradičně velmi silná kultura respektu k učitelům, ale kvůli rychlému hospodářskému růstu země je mnoho rodičů velmi vzdělaných. To znamená, že se na učitele často dívají skrz prsty. Myslí si, že za ně zaplatili ze svých daní, a tak mají velký pocit moci,“ vysvětlil pro BBC.

Shin Min-hyangová z organizace Solidarita pro ochranu lidských práv studentů a rodičů připouští, že chování k učitelům je občas nepřípustné, zároveň ale upozorňuje, že se jedná o ojedinělé případy. „Naprostá většina rodičů jedná dobře. Není tak správné je označovat za viníky,“ řekla BBC.

Úřady uvedly, že stávka učitelů s cílem narušit vyučování byla nezákonná, a varovaly před disciplinárními opatřeními. Organitátoři protestů však odmítli jakoukoliv účast jihokorejského oborového svazu učitelů na organizaci pondělní stávky. Desítky učitelů si v pondělí na protest vzaly dovolenou.

„Budeme učitele chránit a provedeme změny, aby se ani jeden další nerozhodl vzít si život,“ sdělili  organizátoři v prohlášení. Vláda již slíbila, že uskuteční právní kroky k lepší ochraně pedagogů. Prezident Yoon Suk Yeol v pondělí nařídil úředníkům, aby naslouchali požadavkům učitelů a pracovali na ochraně jejich práv, informovala jeho kancelář.

Podle letošních průzkumů byla ve své práci spokojena méně než čtvrtina jihokorejských učitelů. Přitom v roce 2006, kdy anketa proběhla poprvé, bylo spokojeno 68 procent. Většina učitelů uvedla, že v uplynulém roce uvažovala o změně zaměstnání.

Ministerstvo školství se zavázalo, že zabrání případům trestání učitelů za legitimní vzdělávací činnost a zlepší komunikaci mezi učiteli a rodiči. „Upřednostňovali jsme práva studentů před právy učitelů. Podpoříme učitele, aby se mohli soustředit na svou práci, bez obav z nevybíravých stížností na zneužívání dětí,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo školství. Vláda mimo jiné učitelům zaručí právo vyhýbat se telefonátům rodičů na jejich soukromé telefony.

Tagy: