Brutální útok na Rushdieho: Útočníka obvinili z pokusu o vraždu, motiv zatím není jasný

Útočník Hadi Matar pobodal spisovatele Salmana Rushdieho.

Napadení známého britského spisovatele přímo na pódiu

Muže podezřelého z pátečního útoku na spisovatele Salmana Rushdieho americká prokuratura obvinila z napadení a pokusu o vraždu. Rushdieho pobodal čtyřiadvacetiletý muž identifikovaný jako Hadi Matar narozený ve Spojených státech poté, co jeho rodiče emigrovali z Libanonu, napsala agentura AP. Byl zatčen na místě činu v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution, kde měl britský spisovatel indického původu promluvit.

„Osoba odpovědná za pátečního útok, Haidi Matar, byl nyní formálně obviněn z pokusu o vraždu druhého stupně a útoku druhého stupně,“ uvedl v sobotním prohlášení okresní prokurátor okresu Chautauqua Jason Schmidt.

„Pětasedmdesátiletý Rushdie má poškozená játra, přerušené nervy na ruce a v oku a je napojen na umělou plicní ventilaci,“ sdělil médiím v sobotu ráno jeho agent Andrew Wylie. Britský spisovatel pravděpodobně o zraněné oko přijde.

Policie za podezřelého označila 24letého Hadiho Matara. Muž se narodil libanonským rodičům, kteří emigrovali z pohraniční obce Járún, řekl agentuře AP starosta Alí Tihfí. O motivu Matarova činu zatím policie nic nezveřejnila, ale podle prvních informací útočník sympatizoval se šíitským extremismem a íránskými revolučními gardami.

„Bezprostředně po útoku byly zpracovány důkazy, které umožňují zahájení trestního stíhání. Úzce spolupracujeme se všemi orgány činnými v trestním řízení. Jedná se o velmi ranou fázi procesu, který bude nevyhnutelně zdlouhavý. Budeme se snažit být co nejtransparentnější,“ uvedl na tiskové konferenci Schmidt.

Policie dále uvedla, že Matar s největší pravděpodobností pracoval sám a nebyl napojen na žádnou organizaci.

Rushdie kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí. Jeho kniha Satanské verše je od roku 1988 zakázaná v Íránu. Nad Rushdiem vynesl ve své fatvě rozsudek smrti někdejší íránský duchovní vůdce Chomejní. Přestože se íránská vláda od tohoto postoje distancovala, fatva je podle konzervativního výkladu stále platná.

Na Rushdieho hlavu byla vypsána odměna, kterou v roce 2012 zvýšila polooficiální íránská náboženská nadace z 2,8 milionu na 3,3 milionu dolarů (přes 78 milionů korun).

Tagy: