Arabista: Pobodání Rushdieho? Projev sporu muslimského světa a „rouhačského“ Západu

Arabista Petr Pelikán

360° (812)

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie, který byl při besedě v New Yorku napaden a pobodán zřejmě sympatizantem íránských revolučních gard, ve své knize Satanské verše z roku 1988 popsal rozdílnost západní a islámské kultury. Kvůli tomuto dílu ale čelí trestu smrti za urážky koránu a proroka Mohameda. Podle arabisty Petra Pelikána jde o viditelný projev konfliktu mezi muslimským světem a „ateistickým a rouhačským“ Západem.

Spisovatele Salmana Rushdieho sleduje na Twitteru přes milion lidí. Dílo Satanské verše napsal téměř před 35 lety. Podle arabisty z katedry blízkovýchodních studií Západočeské univerzity Petra Pelikána se pozornosti už nikdy nezbaví. „Je to, jako když Američané zabili Ajmána Zavahrího (lídr teroristické sítě Al-Káida, pozn. red.) a řekli, že nikdo nemůže být v bezpečí před pomstou Spojených států, pokud jim něco provede. Tohle je taková muslimská obdoba,“ řekl Pelikán v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Uvádí se, že fatva, tedy trest smrti, byla na Rushdieho uvalena za to, že urážel proroka a korán. Podle Pelikána to ale není úplně korektní. „Nad Salmanem Rushidem byl vynesen jiný rozsudek. Fatva je názor některého z islámských právníků na věc, ke které neexistuje jasný text koránu. Tento rozsudek je aplikací existujícího textu koránu a není odvolatelný. Byl odsouzen za odpadlictví, což je v islámu jeden ze sedmi činů, ze které je trest smrti,“ vysvětlil Pelikán.

Dílo Satanské verše je velmi kontroverzní. Podle Pelikána ho ale málokdo pochopí. „Satanské verše jsou špatně čitelná kniha. Jsou tam čtyři fantaskní úrovně, které se různě proplétají. Nemůže tomu rozumět nikdo čistě z orientu ani čistě ze Západu. Musí to být někdo, kdo má zkušenosti s oběma světy, jinak je to nesrozumitelné,“ vysvětlil arabista.

V roce 2012 polooficiální iránská náboženská nadace navýšila odměnu za Rushdieho hlavu. Ta nyní činí v přepočtu zhruba 95 milionů korun. „Co bylo nabídnuto Íránem, je jen zlomek toho, co jsou ochotni vyplatit jinde po světě. Jestli ten útočník někdy vyjde z vězení, bude žít bez starosti, z čeho zaplatí složenky,“ řekl Pelikán. Dodal, že jde o viditelný projev konfliktu mezi „ateistickým a rouhačským“ Západem a muslimským světem.

Arabista se domnívá, že ani smrtí Rushdieho takový konflikt neskončí. „Budou se objevovat další a konflikt mezi islámským světem a Západem bude pokračovat v jiných dimenzích,“ sdělil Pelikán.

Tagy: