Udělejme z Gazy Osvětim, šokoval izraelský politik. Z území chce kompletně pusté „muzeum“

Gaza po bombardování

Největší tunel Hamásu v Gaze

Izrael by měl všechny Palestince z Gazy poslat do uprchlických táborů v Libanonu a území enklávy by měl srovnat se zemí, aby z něj zůstalo jen prázdné muzeum jako Osvětim, šokoval David Azoulai, předseda rady izraelského města Metula. „Terorismus nikdy nemůže být odpovědí na terorismus,“ napsalo v prohlášení samotné muzeum bývalého koncentračního tábora a výrok komunálního politika tvrdě odsoudilo. Tématu se věnuje i deník Jerusalem Post.

Gaza by měla být kompletně vyprázdněna, aby v budoucnosti sloužila pouze jako připomínka „šílenství lidí, kteří v ní žili,“ prohlásil podle deníku Jerusalem Post Azoulai v rozhovoru pro stanici 103FM. „Po 7. říjnu bychom měli směřovat lidi na pláže, namísto vybízení k přesunu na jih. Námořnictvo je může přeplavit na pobřeží Libanonu, kde je dostatek uprchlických táborů. Potom by se mělo vytvořit bezpečnostní pásmo od moře k plotu na hranici Gazy, naprosto prázdné, jako připomínka toho, co tam jednou bylo. Mělo by to připomínat koncentrační tábor v Osvětimi,“ řekl komunální politik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkáza v uprchlickém táboře? Útok Izraele nepřežilo nejméně 90 lidí, tvrdí Hamás

„Řekněte tedy všem v Gaze, ať jdou na pláže. Námořní lodě by měly teroristy vyložit v Libanonu. Celé Pásmo Gazy by se mělo vyprázdnit a srovnat se zemí, stejně jako Osvětim. Ať je z něj muzeum, které bude ukazovat schopnosti Izraele a bude odrazovat kohokoliv od života v Gaze,“ pokračoval ve svém kontroverzním projevu.

„Co se stalo 7. října, byl druhý holokaust. Libanon už má uprchlické tábory, tam by měli jít. Měli bychom nechat Gazu pustou a zničenou, aby sloužila jako muzeum, zachycující šílenství lidí, kteří v ní žili,“ doplnil a rozvíjel dále svůj nápad.

Azoulai je hlavním představitelem nejsevernějšího izraelského města Metula. Obec i okolní oblast musela být kvůli ostřelování libanonského Hizballáhu evakuována. Izrael by měl podle něj jednoznačně jednat a postavit se k situaci v Gaze, jinak budou libanonští teroristé jeho jednání chápat jako slabost. „Vysídlení lidé ze severu si zaslouží vědět, kdy a jak se budou moct vrátit domů. Nechceme válku ani smrt. Nicméně nevěřím, že se Hizballáh poklidně vzdá,“ uzavřel.

Zvrácené vyjádření a terorismus, reagovalo muzeum

Proti slovům politika se vymezilo osvětimské muzeum. „Památka obětí z Osvětimi byla již dříve zneužívána k různým extrémním vyjádřením. David Azoulai si zřejmě přeje využívat symbol největšího hřbitova na světě jako nějaké zvrácené, nenávistné, pseudoumělecké, symbolické vyjádření,“ uvedla instituce na sociální síti X.

„Volání po činech, které narušují jakékoliv občanské, válečné, morální či lidské zásady, které mohou vyznívat jako volání po vraždě v podobném rozsahu jako v Osvětimi, uvrhají celý poctivý svět tváří v tvář s šílenstvím, kterému se musí čelit a které musí být pevně odmítnuto. Doufáme, že izraelské úřady budou na tak ostudnou urážku reagovat, protože terorismus nemůže nikdy být odpovědí na terorismus,“ doplnilo muzeum.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry totální demolice. Izrael ukázal, jak se vypořádává s nepřáteli na jihu Pásma Gazy

Tagy: