Ukradený Zeman, rabující Putin, věštba Simpsonů. Internet paroduje útok na Kapitol

Podle jednoho známého českého rčení „Sranda musí bejt, i kdyby fotra věšeli“. Zjevně se jím nechali inspirovat desítky lidí, kteří na sociální sítě umisťují vtipné koláže, které si dělají legraci ze středečního útoku demonstrantů na budovu amerického Kongresu.

Pravděpodobně nejčastějším „terčem“ vtipů se stal demonstrant, který si z Kapitolu odnáší řečnický pultík předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Podle amerických médií jde o 36letého Adama C. Johnsona z Floridy. Na původním snímku je zachycen v pletené čepici s bambulí a nápisem TRUMP. V pravé ruce drží zmíněný kus nábytku, levou mává do objektivu fotoaparátu.

A tak se Johnson na internetu objevuje v různých variacích. Například jako ruský prezident Vladimir Putin, Václav Klaus mladší, šoufky si skrze Johnsona lidé tropí i z tuzemského zpěváka Richarda Krajča. Facebooková komunita Skládáme texty kapele Kryštof nasdílela Johnsonovu fotografii s textem: „Dobrý den po dlouhé době! Náš idol Richard Krajčo si udělal výlet do USA.“ Jeden z přispěvatelů pak status okomentoval ukázkou z možné budoucí písně: „Jsi můj osobnostní kult, z lásky ukradl jsem ti pult. Vezmeme ho do muzea Kampa, víš, na počest Donalda Trumpa.“

Tudy, Šamane

V kolážích se objevil také národní památník Mount Rushmore. Ve skále vytesané podobizny čtyř významných amerických prezidentů (George Washington, Thomas Jefferson, Theodor Roosevelt a Abraham Lincoln) mají obličeje zakryté dlaněmi svých rukou.

Legraci si autoři „kapitolových“ memů tropili také asi z nejvýraznějšího demonstranta, který zaujal především svou vizáží. Byl totiž oblečen pouze do kalhot a přes hlavu měl kožešinu s rohy. Jedná se údajně o Jakea Angeliho, který patří mezi zaryté fanoušky Donalda Trumpa. Není mu cizí šíření konspiračních teorií, říká se mu Šaman. V koláži je vyobrazen s Donaldem Trumpem, který mu ukazuje cestu ven. Jde o narážku na scénu z filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, kde si Trump skutečně zahrál. Malému Kevinovi ukazoval směr v newyorském Plaza Hotelu.

Další věštba Simpsonů?

Šaman figuruje také v obrázku, který si vzal příklad z animovaného seriálu Simpsonovi. Líza Simpsonová na něm pózuje vedle postavy, která Jakea Angeliho nápadně připomíná. Na sociálních sítích se tedy opět spekuluje, že tvůrci Simpsonů opět jednou předpověděli budoucnost. Ale skutečně taková scéna v Simpsonových byla?

Další kinematografické dílo inspirovalo k fotomontáži, v níž vystupuje Jack Nicholson coby Jack Torrance ze snímku Osvícení, který v roce 1980 natočil Stanley Kubrick. Nicholson se snaží dostat přímo do jednacího sálu Kongresu a zpoza dveří na něho míří pistolemi tamní ochranka.

Vtipům neunikla ani švédská aktivistka Greta Thunbergová. Jedna z koláží ji připodobňuje k demonstrantovi, jenž na snímcích pózuje společně se zmíněným Šamanem. Fotomontáž je k Thunbergové až nelítostná, protože ji vyobrazuje s knírkem, který zdobí právě onoho demonstranta.

Tagy: