Ukrajina a Rusko řeší kromě krize i kryptoměny. Kyjev je láká, Moskva naopak obrací

Ukrajina a kryptoměny

Cryfin aktuality, 4. díl

Svět v současnosti upíná zrak na východ Evropy, kde doutná krize mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země v posledních dnech přitom krom ostřelování řeší také kryptoměny. Zatímco Kyjev tuto inovaci povolil, Moskva se začíná od pozitivního pohledu na tento sektor odklánět. Podrobnosti přinášíme ve čtvrtém díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Kryptoměnám se na Ukrajině dařilo už delší dobu, teď se ale tento dynamický sektor dočkal posvěcení i na legislativní úrovni. „Ukrajinský parlament podpořil v posledním čtení návrh, který zařazuje virtuální měny do zákonné třídy aktiv, díky čemuž nyní mohou kryptoměnové burzy na tomto trhu operovat legálně,“ informuje Cryfin.

V objemech zobchodovaných kryptoměn byla Ukrajina v loňském roce čtvrtou nejaktivnější zemí na světě. Hned po Vietnamu, Indii a Pákistánu. Podle New York Times je na Ukrajině dokonce vyšší denní objem obchodů v kryptoměnách než v národní měně.

Rusko si hraje s kryptoměnovým trhem

Nejdřív to měl být plošný zákaz kryptoměn. Pak z toho bylo naopak vřelé přijetí digitálních mincí, ale teď se situace znovu mění. Rusko totiž zůstává v postoji ke kryptoměnám nestálé. Minulý týden přispěchala předsedkyně národní banky Elvira Nabiullinová s názorem, že s legalizací kryptoměn nesouhlasí. A to i přesto, že ruské ministerstvo financí i centrální banka chystají striktní regulace.

„Případná regulace by měla zavádět povinnost obchodovat a držet krypto jen plně ověřeným uživatelům, a to v rámci regulovaného bankovního systému. Případně také přes licencované prostředníky. Transakce nad 600 tisíc rublů by navíc měly podléhat oznamovací povinnosti,“ upřesnil Cryfin.

Chystá se regulace stablecoinů

Stablecoiny jsou specifické druhy kryptoměn, kdy je digitální mince jedna ku jedné navázána na některou státní měnu. Nejznámějším stablecoinem je tether, který je vázaný na americký dolar. Jeho hodnota proto osciluje kolem 21 korun.

Teď si chtějí na stablecoiny posvítit v USA. Demokraté už předložili první návrh, který se legislativním ukotvením těchto kryptoměn bude zabývat. „Návrh má za cíl odlišit stablecoiny od jiných kryptoměn a vytyčit prostředky na ochranu investorů,“ popsal Cryfin.

V minulosti panovaly obavy, zda jsou stablecoiny v čele s tetherem opravdu stoprocentně kryté. I na to regulace pamatuje. „Nebankovní vydavatel musí držet 100procentní rezervu v hotovosti, amerických státních obligacích a aktivech, která schválí OCC (Regulátor bankovního systému),“ uzavřel Cryfin.

Tagy: