Indie řekla bitcoinu ano, vybere si ale tvrdou daň. Kryptoměny přesto polila živá voda

Bitcoin a Indie

Cryfin aktuality, 2. díl

Indie se v minulosti vůči kryptoměnám stavila odmítavě, teď ale, zdá se, tamní vláda obrací. Jihoasijská země dovolí občanům kryptoměny včetně bitcoinu obchodovat, daň ze zisku ale Nové Dillí nastavilo na vysokých 30 procent. Co dalšího se děje ve světě kryptoměn – to prozradí druhý díl pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Ještě na sklonku minulého roku to vypadalo pro kryptoměnové nadšence v Indii bledě. V zemi se totiž schylovalo k absolutnímu zákazu kryptoměn, a to jak v kontextu obchodování, tak i těžby. Jenže po novém roce Indie svůj postoj přehodnotila a obchodování s kryptoaktivy povolila, má to ale podstatný háček.

„V rozpočtu pro fiskální rok 2022 až 2023 Indie vyjasnila, že plánuje zavést daň ze zisku z kryptoměn ve výši 30 procent. Tato daň se má aplikovat při každém převodu. Z pohledu účetnictví se nebudou připouštět žádné odpisy,“ informoval Cryfin.

Hrozba jménem CBDC?

Indie patří vedle například Číny, Jamajky či Švédska mezi země, které připravují plošné spuštění takzvaných digitálních měn centrálních bank (CBDC). Podstatou těchto projektů je tvorba finančního systému, který bude mít pod kontrolou centrální banka (respektive daný stát), ta bude ovládat inflaci i distribuci dané stoprocentně digitální měny.

Kritici v souvislosti s CBDC často upozorňují na potenciální ztrátu soukromí a riziko zneužití systému v autoritářských režimech. Na rozdíl od kryptoměn typu bitcoin jsou totiž CBDC silně centralizované. Indie chce digitální rupii zavést do roku 2023.

Oživení kryptoměnového trhu

Po lednovém kolapsu kryptoměnového trhu potěšilo investory během prvního únorového víkendu mírné oživení. Bitcoin se v přepočtu vyhoupl přes hranici 900 tisíc korun. Podle Cryfinu to může značit, že se kryptoměny vymaňují ze závislosti na akciových indexech a potvrzují větší samostatnost.

Mírného nádechu se vedle bitcoinu dočkala i populární kryptoměna solana. Společnost Solana Labs navíc oznámila spuštění služby Solana Pay, která se má podle firmy v budoucnu stát standardem pro platby na internetu. Tvůrci kryptoměny údajně pracují na integraci s celosvětově rozšířenou platformou Shopify.

Tagy: