Ukrajina měla padnout do tří dnů, Putin se mýlil a přitvrdí. Proč se podobá carovi?

Ruský prezident Vladimir Putin

Další den války na Ukrajině. Jaká je situace 11. 3.?

Čím dál více analytiků se přiklání k názoru, že Rusko nemůže válku na Ukrajině v blízké době vyhrát. Přesto hrozí, že Vladimir Putin bude konflikt prodlužovat a sáhne k brutálnějším válečným prostředkům. Podle expertů se v Rusku prohraná válka vůdcům nepromíjí. Putinovi to může připomínat osud posledního ruského cara.

Jeho nejbližší mu říkali familiární přezdívkou Niki. Pro občany Ruského impéria to byl car Mikuláš II. Na trůn Ruského impéria se dostal nečekaně ve svých 26 letech a od počátku vlády ho provázel řetězec přešlapů, nešťastných náhod a špatných rozhodnutí. Mladý car ignoroval snahy o demokratizaci Ruska, na plné čáře prohrál válku s Japonskem a zavíral oči i před sociálními problémy ve své zemi. Nakonec ho na sklonku první světové války zavraždili bolševičtí revolucionáři.

Podle expertů by měl současný ruský vládce pamatovat na to, jak skončil poslední ruský car. „Když se Putin pustil do tohoto neuvěřitelné hazardu, zřejmě zapomněl, jaké události předcházely konci Ruského impéria,“ uvedli pro americkou CNN američtí experti na zahraniční záležitosti a historii Liana Fixová a Michael Kimmage. „Poslední ruský car Mikuláš II. prohrál v roce 1905 válku s Japonskem. Později se stal obětí bolševické revoluce a ztratil nejen svou korunu, ale i život. Z toho plyne ponaučení: autokratičtí vládci nemohou prohrát válku a zároveň zůstat autokraty,“ myslí si dvojice odborníků.

Proč se Putin v Ukrajincích zmýlil?

Když Rusko v noci nečekaně napadlo Ukrajinu, někteří američtí představitelé předpovídali, že Kyjev padne do 48 až 72 hodin. S pádem hlavního města by se pak zpečetil i osud celé Ukrajiny. Jenže válka vstoupila do třetího týdne a v Kyjevě stále vlají ukrajinské vlajky, prezident Volodymyr Zelenskyj je naživu a ukrajinská armáda se mnohdy pokusí i o protiútok.

Tento průběh války tak jednoznačně ukazuje, že se Putin v Ukrajincích (alespoň co se týče oficiálních vyjádření), mýlil. „Kdyby Ukrajina nebyla skutečnou zemí, jak Putin předpokládal, tak by se dávno zhroutila,“ poznamenal analytik Tim Lister ze CNN.

Podle něj si řada občanů Ukrajiny riziko války nepřipouštěla. Myšlení lidí ale změnila chvíle, kdy ruské tanky vjely do jejich do vlasti. „Během jediné noci se popírání změnilo na odpor. A Ukrajinci jsou na notě: ‚Půjdu do války, je to moje zem‘,“ popsal Lister.

Rusko tak i přes monumentální armádu stihlo prozatím zabrat stěží „jen“ deset procent ukrajinské země. Armády Kyjeva útoky odráží a mohou se bránit zřejmě dlouhé týdny. Ve vzduchu se ale vznáší strach z toho, že Putin v bezcenných útocích nepřestane z pouhé pýchy.

„Putin je rozhodnutý kontrolovat Ukrajinu za každou cenu. Čekají nás ošklivé týdny. Rusko už nebere ohled na civilní oběti,“ bojí se šéf americké tajné služby CIA William Burns.

Tagy: