Další problém pro Rusy, Ukrajina nasadí černé sršně. Co všechno „neviditelný“ dron umí?

Miniaturní dron Black Hornet

Velká Británie s Norskem pošlou Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě 54 milionů liber (přes 1,5 miliardy korun). Kromě standardních technologií dostane Kyjev 850 miniaturních dronů Black Hornet. Ty mají Ukrajincům pomoci sledovat okupanty, aniž by si jich díky jejich velikosti dokázali Rusové všimnout. Hodit se budou zejména při bojích v městském prostředí.

„Balíček podpory poskytne statečným ukrajinským ozbrojeným silám další posilu, která jim umožní pokračovat v zatlačování ruských sil a bojovat za svou svobodu,“ řekl končící britský premiér Boris Johnson při návštěvě Kyjeva minulý týden. V zásilce vojenské pomoci je hlavně protitanková munice a dva tisíce dronů, 850 z nich typu Black Hornet, informoval server Politico.

Tyto mikrodrony vyvinuté v Norsku jsou podle tamního ministra obrany „snadné k obsluze, robustní, obtížně zjistitelné a vhodné zejména na boj v městských oblastech“. Výrobce jako jejich přednosti také uvádí hlavně obtížnou zjistitelnost a posunutí vizuálního průzkumu na novou úroveň. Podle něj tak mohou drony zachraňovat životy při minimalizaci vedlejších škod.

Jak uvádí zpravodajská stanice Radio Free Europe/Radio Liberty, vybavení určené pro vojáky pěchoty je konstruováno s vyklápěcí obrazovkou pro sledování kamerového přenosu. Dron vážící 33 gramů dokáže létat necelou půlhodinu. Zhruba stejný čas pak potřebuje pro dobití. Celý systém včetně ovladače, který se podobá joysticku, váží přes jeden kilogram. Black Hornet je vybaven i nočním viděním. Technologie dokáže obraz přenášet na vzdálenosti do dvou kilometrů.

Velikost dronů může představovat i nevýhodu. Podle jednoho z vojáků, který používal starší model Hornetu v Afghánistánu, mohou průzkum ohrozit poryvy větru. Kvůli nízké váze se totiž miniaturní kamera snadno vychýlí. Nová verze je však dvakrát těžší než ta, která se používala na Blízkém východě. Podle konstruktéra by tak měla odolat větru do rychlosti 28 kilometrů v hodině.

Přenos videa probíhá v nízkém rozlišení. Vojáci však mohou přes kameru pořídit fotografie v lepší kvalitě. Kvůli bezpečnosti při možné ztrátě zařízení není tělo dronu vybaveno vnitřní pamětí. Současné pořizovací náklady na tuto moderní technologii nejsou veřejně známé. V roce 2013 se však pohybovaly okolo 94 tisíc dolarů za kus (2,3 miliony korun).

Tagy: