Ukrajinci chystají protiútok na okupovaný Cherson. Expert popsal, jak by měl vypadat

Jedním z cílů protiútoku by měla být elektrárna Kachovka.

Ukrajina podle posledních informací z bojiště plánuje protiofenzívu na jihu země, jejímž hlavním cílem by se mělo stát město Cherson. Právě tato bašta na řece Dněpru se stala vedle Mariupolu symbolem ruské okupace. Kyjevský novinář Ilja Ponomarenko nyní popsal, jak by mohli Ukrajinci znovudobytí Chersonu docílit.

Cherson padl do rukou Rusů 2. března, necelý týden po začátku války. Na rozdíl od Mariupolu zde Ukrajinci neměli tolik vojáků a odpor vůči agresorům tedy netrval příliš dlouho. I proto je Cherson relativně zachovalý a funguje v něm základní infrastruktura. Moskva se snaží na místě zavádět vlastní úřední i školní pořádky a usiluje o připojení oblasti k Rusku.

Ukrajinci proto chtějí za každou cenu zabránit, aby Cherson potkal podobný osud jako Krym. Prezident Volodymyr Zelenskyj se nijak netají tím, že chce osvobodit každý kout Ukrajiny hned, jak to bude možné. A Cherson by podle expertů mohl být hlavním cílem chystané protiofenzívy. Jednak kvůli zmíněné symbolice, ale rovněž kvůli strategické pozici na řece a v blízkosti Černého moře.

Rusové posilují obranu

Ukrajinský novinář Ponomarenko pro list The Kyiv Independent napsal, že kyjevská protiofenzíva na Cherson už v určité míře započala. Ukrajina podle něj osvobodila 44 malých vesnic a měst poblíž Chersonu. Rusové údajně větří, co se chystá, a proto k Chersonu stahují posily.

Ponomarenko soudí, že pro úspěch protiútoku se musí Ukrajina vrátit ke stylu války, který jí přinesl ovoce v první fázi konfliktu. Tehdy byly na denním pořádku krátké bitvy malých taktických skupin, které využívaly terén a moment překvapení – tento způsob bojů v okolí Kyjeva se významně liší od současné situace v Donbasu, kde proti sobě obě strany bojují ve vyčerpávající opotřebovávací válce.

Co musí Ukrajina dobýt?

Ukrajinský novinář se domnívá, že pro kyjevskou armádu je v současnosti klíčové odříznout Rusy od zásobování a začít okupanty obléhat. Ponomarenko vytyčil několik strategických bodů, které by měli Ukrajinci splnit, pokud chtějí pomýšlet na úspěšnou protiofenzívu.

Jedním z těchto bodů je získání kontroly nad silnicí M14/P47, která spojuje Cherson se sousední strategickou obcí Nova Kachovka a poté i s Melitopolem a Mariupolem. Dále musejí Ukrajinci zničit Antonivský most přes Dněpr a přerušit silniční i železniční trasy. Kyjev musí také podle Ponomarenka vyřadit z provozu nedalekou hydroelektrárnu Kachovka. Posléze mohou Ukrajinci začít s blokádou.

Novinář se domnívá, že Ukrajinci nezvládnou Cherson dobýt bez spolupráce dělostřelectva, pozemních a leteckých sil. Na druhou stranu by jim mohlo hrát do karet, že v případě útoku na Cherson jim stačí otevřít jednu frontovou linii a nebudou muset bojovat na více stranách.

Ukrajina zatím nenaznačila, kdy se chce o útok na Cherson pokusit. Zelenskyj již ale pověřil armádu, aby připravila plán na „deokupaci“ jižních přímořských oblastí, bez kterých Ukrajina nemůže obnovit svůj hospodářský potenciál.

Tagy:
válka útok Moskva silnice Ukrajina okupace plán osvobození Rusko Kyjev Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr Cherson Ilja Ponomarenko