Ukrajina nasadila obávaný raketomet Hurikán. Smrtící zbraň se pyšní podvozkem od české Tatry

Raketomet Burevij je sice ukrajinské výroby. Podvozek a pancéřovanou kabinu ale vytvořila česká společnost Tatra.

Blíží se v Rusku mobilizace?

Ukrajinci v boji proti Rusku nasadili salvové raketomety Burevij známé také jako Hurikán. Na internetu se objevily záběry, které ukazují, jak obávaná dělostřelecká zbraň v noci pálí jednu raketu za druhou – zřejmě na ruské pozice. Raketomet je sice ukrajinské výroby, zároveň se ale může pyšnit českou stopou. Podvozek a pancéřovanou kabinu totiž vyrobila společnost Tatra.

„První video vzácných ukrajinských raketometů Burevij v akci,“ stojí v twitterovém příspěvku účtu Ukraine Weapons Tracker, který se prakticky od začátku ruské invaze věnuje především technické stránce bojů.

Na přiloženém videu je vidět Hurikán, který během noci vypaluje jednu raketu za druhou. Jde o zmodernizovanou verzi sovětského raketometu BM-27 Uragan, která je umístěná na podvozku české Tatry T815-7T3RC1. Oproti starším ruským salvovým raketometům disponuje moderním digitálním systémem řízení palby.

Díky tomu nemusí parametry nastavovat manuálně a je schopen přijímat informace o cíli například od bezpilotních letounů. Jakmile dostane zprávu o přesné poloze nepřítele, může zahájit palbu prakticky okamžitě.

Burevij používá sovětské rakety s doletem zhruba 35 kilometrů. Ukrajinci údajně vyvinuli i nové střely s dosahem až 65 kilometrů. S výjimkou dělostřeleckých zbraní od USA, Velké Británie a Německa tak jde prakticky o nejmodernější salvový raketomet, se kterým se v ukrajinsko-ruské válce bojuje.

O nasazení Hurikánu do přímého boje se hovořilo už na začátku června. Tehdy profil Ukraine Weapons Tracker zveřejnil video, které ukazuje stroj na českém podvozku, jak vyjíždí na lesní cestu. Je možné, že se Ukrajinci snaží o používání moderních raketometů informovat co nejméně, aby neriskovali jejich zničení.

Ukrajinská armáda si už před začátkem války objednala 16 nových vozidel Tatra s náhonem na všech osm kol. Podle informací webu Echo24.cz česká automobilka získala na Ukrajině skutečně rozsáhlou zakázku na dodávku velkého počtu podvozků, které by měly v budoucnu tvořit jádro vozového parku ukrajinské armády.

Tagy: