V Rusku se měl zřítit ukrajinský dron. Kyjev chce schůzi Rady bezpečnosti OSN

Ve městě Kirejevsk jižně od Moskvy se zřítil ukrajinský průzkumný dron naložený trhavinou, tvrdí Moskva. Dva lidé se při výbuchu zranili. Situaci u doněckého Bachmutu se daří stabilizovat. Uvedl to náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Okupanti nadále bombardují celé území Ukrajiny, podle Kyjeva se soustřeďují na kritickou infrastrukturu a civilní cíle. Ukrajinci odrazili více než 85 dalších ruských útoků.

Ve středoruském městě Kirejevsk se zřítil ukrajinský průzkumný dron Tu-141 Striž. Stroj byl naložený trhavinou. Tvrdí to ruská státní agentura TASS. Tři lidé se při výbuchu zranili. Kirejevsk se nachází asi 220 kilometrů jižně od Moskvy.

Rusové provedli za posledních 24 hodin 34 leteckých útoků, čtyři raketové útoky a více než 70 dělostřeleckých úderů ze salvových raketometů. Okupanti dál bombardují zejména ukrajinskou infrastrukturu a civilní cíle. Mezi civilním obyvatelstvem jsou další ranění. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně. Podle agentury TASS to oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Moskva s Minskem podle všeho uzavřela příslušnou dohodu. V Bělorusku má být deset letadel schopných takové zbraně nést, uvedla agentura Reuters.

Ukrajinským obráncům se daří stabilizovat situaci u Bachmutu. Uvedl to náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Označil ji však za nadále složitou. Bachmut je jedním z hlavních cílů současné ruské ofenzivy na Donbase. Ukrajincům v tomto městě hrozí obklíčení v důsledku ruského postupu severně i jižně od města. Podle Londýna ruská ofenziva u Bachmutu z velké části ustala, americký Institut pro studium války (ISW) nicméně hovoří o drobných územních ziscích ruských sil.

Ukrajinci za uplynulý den odrazili více než 85 dalších ruských útoků, a to zejména na východě země. Jak už bylo řečeno v minulosti, na úsecích jižní fronty se ruská armáda dostává do defenzivy.

Tagy: