Reportér z Ukrajiny: Vesnice u Chersonu jsou téměř srovnané se zemí. Oblast je plná min

Vesnice u Chersonu

Kuleba mírní radost z Chersonu Vyhráli jsme bitvu, ale válka pokračuje, říká

Vyhráli jsme bitvu, ale válka pokračuje. Tak reagoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na znovudobytí Chersonu. Známý ruský nacionalista Alexandr Dugin nevyloučil, že kvůli neúspěchům na bojišti bude nutné obětovat prezidenta Putina. Z nedalekého a rovněž osvobozeného města Snihurivka popsal situaci zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Oblast je prý zcela vybydlená a zaminovaná.

Do Chersonu mají nyní novináři vstup zakázán. Zahraničnímu reportérovi CNN Prima NEWS Patriku Kaizrovi se ale podařilo dostat do nedaleké města Snihurivka. Okupační ruská vojska místo opustila teprve před třemi dny. „Vesnice kolem cesty jsou vybydlené, téměř srovnané se zemí. Na silnici jsou díry po vybuchlých granátech,“ pospal Kaizr.

Jednu minu zahlédl i štáb CNN Prima NEWS. „Byla zalitá v asfaltu na místě, podél kterého jsme jeli před deseti minutami. Ukrajinští pyrotechnici ale tuhle léčku našli,“ sdělil Kaizr. O chvíli později se však pyrotechnici přesvědčili, že miny nejsou jediným problémem. „Nad hlavou nám přeletěla ruská raketa, kterou naštěstí ještě ve vzduchu zničila protiletecká obrana,“ líčil reportér. Každý den odstraní ukrajinští vojáci zhruba stovku min. „Proto také mají novináři do Chersonské oblasti zakázaný vstup. Riziko je příliš veliké,“ vysvětlil Kaizr.

V Chersonu zůstává mnoho min

Cherson osvobodila ukrajinská armáda teprve v pátek. Jedno z největších vítězství ukrajinské armády vehnalo slzy do očí těžce zkoušeným obyvatelům města a okolních vesnic. Oslavy propukly v noci na sobotu mimo jiné i v ulicích Kyjeva. „Jsme našim chlapcům moc vděční. Vedou si opravdu skvěle. Sláva Bohu a sláva Ukrajině,“ uvedla uprchlá obyvatelka Chersonu Lidia Popovová.

Po pátečním příjezdu příslušníků speciálních jednotek teď proudí do Chersonu další vojáci. „Stejně jako na mnoha jiných místech musíme nejprve zajistit bezpečnost. To znamená hlavně miny. Jsou na ulicích i v budovách a je jich velké množství,“ sdělil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové se vydávají za civilisty

Americký institut pro studium války i ukrajinští politici upozorňují také na to, že ve městě a jeho okolí mohou být nadále ukryti ruští vojáci, kteří si zvolili místo stažení partyzánský boj. „Vy, kteří se převlékáte za civilisty a nebo se někde schováváte, najdeme vás. Neprodlužujte to a vzdejte se. Je to vaše jediná možnost,“ řekl Zelenskyj. Přítomnost takových vojáků potvrdil i zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. „Můžete potkat ruské vojáky převlečené za civilisty. Jeden z ukrajinských vojáků nám říkal, že jeho jednotka už zadržela pět takových,“ pronesl Kaizr.

Cherson čekají navzdory propuklé euforii těžké časy. Ve městě vůbec nefunguje elektřina a obnovení dodávek by mohlo trvat přibližně měsíc. Ruská média se mezitím snaží debakl na ještě nedávno oficiálně anektovaném území zlehčovat. „Rusové čtou, že byla provedena brilantní operace. Hovoří se o tom, že bylo staženo na 30 tisíc vojáků, pět tisíc kusů techniky a zhruba 115 tisíc civilistů. Proto je to podáváno za něco neuvěřitelného,“ popsal spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Kvůli neúspěchům může být Putin sesazen

Zarytí příznivci válečného tažení nesou ale ztrátu i přesto velmi těžce. Filozof Alexandr Dugin, který vidí Rusko jako záchránce tradičních hodnot a konflikt považuje za svatou válku proti pokleslému Západu, překvapivě nevyloučil nutnost obětovat samotného Vladimira Putina. „Dali jsme vůdci absolutní moc, aby nás všechny, národ, stát, lidi, občany v kritický moment zachránil. A pokud nezachrání? Pak ho čeká osud vládce deště,“ řekl Dugin. Jinými slovy svržení. Byla to přitom Duginova dcera Darja, kdo nedávno zemřel, když pod autem, ve kterém měl sedět její otec, za nevyjasněných okolností vybuchla nálož.

Ukrajinská armáda se dobytím Chersonu přiblížila na dostřel od Krymu. Jestli bude pokračovat v tomto směru, nebo se pokusí přetnout pozemní trasu na poloostrov při pobřeží, zůstává otázkou. „Ukrajinci už opakovaně dokázali překvapit. V případě mírné zimy je klidně možné, že ukrajinská ofenzíva bude pokračovat,“ sdělil vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Mnozí se přitom obávají dalších ruských útoků na civilní obyvatelele. Při ústupu z Chersonu odpálili prchající Rusové do povětří i část Kachovské vodní elektrárny.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Jiří Just Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lukáš Visingr Cherson Dmytro Ivanovyč Kuleba Alexandr Dugin Lidia Popova