Ukrajinci se vypořádávají se změnou dávek na bydlení. Samoživitelka Olena běduje

Ukrajinští běženci na našem území se od 1. července vypořádávají se změnami, které se týkají jejich ubytování. Pro samoživitelku Olenu bude situace velmi náročná.

Pokračování potyčky v Pardubicích

Ukrajinští běženci na našem území se od 1. července vypořádávají se změnami, které se týkají jejich ubytování. Na úhradu od státu mají po pěti měsících už nárok jen vybrané, takzvané zranitelné, skupiny. Podle neziskových organizací mnoha uprchlíkům hrozí, že skončí na ulici.

Organizace, které uprchlíkům v nouzi pomáhají, se se změnou legislativy připravovaly na nejhorší, a to, že budou hned v prvních dnech zavaleny žádostmi o pomoc s hledáním nového přístřeší. „Naštěstí se tady tyto scénáře nepotvrdily. Nicméně jsme stále nachystáni s ubytovacími kapacitami,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Alena Krejčí, ředitelka centra pro cizince v Jihomoravském kraji.

Nově bude stát platit ubytování pracujícím lidem jen prvních pět měsíců. Dál ale budou moct zdarma bydlet uprchlíci ze skupiny zranitelných – tedy děti, senioři, postižení, těhotné a studenti. „Nově se nám objevuje velká skupinka, která už nemá nárok na proplácení ubytování, takzvaní samoplátci, což jsou řekněme osoby ve věku od osmnácti do šedesáti čtyř let,“ pokračovala Krejčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vznikla databáze s nabídkou ubytování v Česku. Uprchlíkům z Ukrajiny ukáže, kde je volno

Změnou legislativy zůstávají osobní žádosti v platnosti pouze pro nově příchozí uprchlíky. Například v krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině jejich příval stále nepřestává. Naopak ti, kteří už jsou v republice déle, musí vše vyřizovat on-line. „Zohledňují se jejich příjmy a stav na bankovním účtu, takže skutečně je potom dávka nižší, než byla v předchozích měsících,“ doplnila Krejčí.

Potřebuji vydělávat aspoň 25 tisíc

V některých případech to pak může způsobovat velké finanční problémy. Například, pokud o příspěvek na bydlení přijde matka samoživitelka. V takové situaci se teď ocitá sedmatřicetiletá Olena. „Jsem samoživitelka. Bude to pro mě opravdu náročné. Pracuji ve školce. Potřebovala bych pro nás tři vydělávat alespoň 25 tisíc. A to nevydělám,“ sdělila redakci. Mezinárodní organizace pro migraci navíc v pondělí spustila databázi ubytovacích kapacit pro uprchlíky. Ta má pomoct koordinovat poskytované služby a podporu při ubytování běženců.

Na krizový scénář se ale připravuje například Plzeň. Ještě zhruba před rokem před budovou KACPU uprchlíci z Ukrajiny stáli dlouhé fronty. V pondělí dovnitř proudili pouze jednotlivci. Tamní magistrát přesto postavil bílý stan v blízkosti asistenčního centra.

„Uvnitř stanu máme připravena lehátka pro desítky lidí. Jsou zde stoly, lavice a venku před stanem je připravena pitná voda pro případ potřeby,“ líčil pro CNN Prima NEWS Aleš Průša z odboru bezpečnosti, prevence kriminalit a krizového řízení. „Monitorujeme jen zvýšený počet osob, které se vracejí na Ukrajinu. Opravdu bych řekl, že za poslední týden to jsou určitě stovky,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Osoby „nezranitelné“, tedy dospělí lidé nebo matky s dětmi staršími šesti let, si od tohoto měsíce musí hradit ubytování sami. Studenti, děti nebo nemocní mají dál nárok na podporu státu. „Myslím, že přestávají platit sociální podporu, protože je tady zkrátka Ukrajinců už mnoho,“ uvedl na dotaz oslovený Ukrajinec žijící v Česku. Další si myslí, že ten, kdo již v Česku pracuje, tak situaci zvládne. „Může si zaplatit třeba ubytovnu nebo jiné bydlení. Problém je ale u těch starších lidí. Ti si práci jen tak nenajdou a pomoc potřebují,“ mínil.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf RomanoNetu zuří: Blažek deklaruje svou bílou nadřazenost, další ubohost ministra

Budova v Plzni-Roudné by měla posloužit jako dočasná ubytovna uprchlíkům, kteří přijdou o bydlení. Uvnitř budou mít k dispozici sociální zařízení a samozřejmě také postel. Zatím tam ale nikdo nepřespal. „Je to takzvané nouzové nocležiště, je určené zejména pro osoby zranitelné a subzranitelné do doby, než budou odbaveny na KACPU,“ dodal Průša.

Tagy: