Stojíme na prahu třetí světové války? Experti řekli, jak velká je hrozba ničivého konfliktu

Válka na Ukrajině, konflikt na Blízkém východě nebo čínská rétorika kolem Tchaj-wanu. Eskalace napětí ve světě vyvolává u lidí otázku, jestli stojíme na prahu další světové války. Odborníci oslovení webem Sky News přiznávají, že globální situace je napjatá, hovořit o třetí světové válce ale podle nich není na místě.

Svět se mění. Z pohledu Evropanů po dekádách míru přichází období nejistoty. Rusko se už více než dva roky snaží Ukrajinu vymazat z mapy. Na Blízkém východě půl roku válčí Izrael s teroristickým hnutím Hamás. Do konfliktu se čím dál intenzivněji zapojuje Írán. A vedle toho neustávají hovory o možné čínské invazi na Tchaj-wan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde přečkat globální válku? Podívejte se na seznam nejbezpečnějších míst světa

„Přešli jsme z doby poválečné do doby předválečné,“ popsal změnu geopolitického klimatu britský ministr obrany Grant Shapps.

Vzhledem k celosvětovému napětí už experti i média často hovoří o třetí světové válce. Web Sky News proto oslovil čtyři odborníky, aby zjistil, jestli nejsou zvěsti o příchodu dalšího globálního konfliktu předčasné či zbytečné.

Vyzkouší Putin sílu Aliance?

Tři odborníci ze čtyř možná překvapivě prohlásili, že lidstvo v současnosti není na prahu třetí světové války. „Jestřábí postoj“ zaujala především Deborah Haynesová, redaktorka Sky News pro bezpečnost a obranu, podle níž je pravděpodobnost celosvětového konfliktu nejvyšší za poslední dekády.

„Úspěch Vladimira Putina na Ukrajině může ruského prezidenta, jehož země je v ‚totální válce‘, povzbudit, aby vyzkoušel sílu aliance NATO napadením některého z členských států. Opět by tak vznikla přímá válka mezi autoritářskou Moskvou, vyzbrojovanou Íránem, Severní Koreou a také s pomocí Číny, proti západní alianci NATO,“ míní odbornice.

Ostatní experti se ale spíše snaží všeobecné obavy mírnit. Situace je podle nich vážná, stále ale údajně existuje řada scénářů, které nekončí katastrofou.

„Uklidňující zprávou je, že nesměřujeme ke třetí světové válce. Ačkoli dochází k napjatým konfliktům v různých oblastech – na Ukrajině, na Blízkém východě, v Asii a Tichomoří – jsou tyto konflikty oddělené a nesouvisejí spolu,“ myslí si Hugh Lovatt, vedoucí politický pracovník think tanku Evropské rady pro zahraniční vztahy, který naopak zaujímá nejvíce „holubičí postoj“ ze všech oslovených expertů.

Edward Arnold, vedoucí výzkumný pracovník think tanku Royal United Services Institute (RUSI), se pak dokonce domnívá, že riziko třetí světové války se v posledních měsících zmenšilo.

„Tvrdí, že hrozba širšího konfliktu s Ruskem se v současné době v některých ohledech snižuje. Kremelské síly začínají na Ukrajině postupovat, ale kvalita jejich jednotek se výrazně zhoršila, takže nejsou schopny představovat hrozbu pro NATO,“ uvedl list Sky News s odvoláním na Arnoldovu analýzu.

Luigi Scazzieri, vedoucí výzkumný pracovník think tanku Centrum pro evropskou reformu, řekl, že současné konflikty ovlivní střední a západní Evropu maximálně ekonomicky. Konflikt v Izraeli se podle něj může intenzivněji rozhořet, na druhou stranu to ale prý ještě nemusí znamenat světovou válku. Ta by údajně začala jinde.

„Hlavní cestou ke třetí světové válce zůstává přímý střet Západu s Ruskem. Tento scénář bude pravděpodobnější, pokud Donald Trump zvítězí a podkope NATO, čímž zláká Vladimira Putina k útoku na Pobaltí,“ uzavřel Scazzieri.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak by mohl Izrael odpovědět na útok Íránu?

Tagy: