Válečná fronta zamrzla. Expert vysvětlil, kde by prolomení znamenalo strategický úspěch

Matyáš Zrno popsal stav válečné fronty na Ukrajině.

Zrno o válečné frontě

Ukrajinská frontová linie se táhne v délce téměř tisíc kilometrů. Kvůli přírodním vlivům a vojenskému zázemí v některých klíčových částech se však zřejmě v dohledné době znatelně nepohne. Po počátečním šoku z invaze, při níž Rusko obsadilo více než čtvrtinu ukrajinského území, přebrala iniciativu napadená země. Od osvobození Chersonu na začátku listopadu se ale postup obránců i agresora zdánlivě zastavil. Strategický potenciál pro Ukrajince představuje ofenziva k moři, vedená ze Záporožské oblasti. Útok by však byl extrémně riskantní.

Od vrcholu ruské invaze se Ukrajincům podařilo osvobodit Kyjevskou, Charkovskou i Chersonskou oblast. Frontová linie v jihovýchodní části země však nyní dočasně „zmrzla“. Náročnost postupu a možný vývoj v klíčových bodech dotyku vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS zahraniční reportér Matyáš Zrno.

Cherson

Ukrajinci na začátku listopadu osvobodili za jásotu tamních obyvatel Cherson a přilehlou oblast na pravém břehu Dněpru. Další protiofenzivu v oblasti však komplikuje právě řeka. Překročit její zhruba kilometr široký tok totiž pro vojáky představuje téměř nemožný úkol.

Donbas

Ruskými separatisty ovládaným Donbasem zmítají boje s drobnými přestávkami již od roku 2014. Obě strany konfliktu si tak v oblasti vytvořily do hloubky členěnou obranu. Posun na jakoukoliv stranu je tak vysoce nepravděpodobný.

Bachmut

Město v centrálním Donbasu je v současné době ohniskem krvavých střetů mezi okupanty a Ukrajinci. Rusové zde podle Zrna podnikají až „sebevražedné útoky“. Bojů se na ruské straně účastní zejména Vagnerova skupina. Tato soukromá armáda Putinova blízkého muže Jevgenije Prigožina se tím zřejmě snaží v zatím neúspěšné útočné válce získat alespoň nějaké vítězství, které by mohla šéfovi Kremlu předložit.

Svatove

V oblasti okolo města Svatove na severu Ruskem okupovaného území Ukrajiny si invazní síly ještě nedokázaly vytvořit dostatečné obranné pozice. Ukrajinské jednotky proto v oblasti podnikají na okupanty útoky. Terén je však velice neprostupný a nekvalitní dopravní infrastruktura neumožňuje větší vojenské přesuny. K vývoji tak zde nejspíše dojde až se zmrznutím rozbahněných polních cest.

Záporoží

Zdařilý útok ze Záporožské oblasti k Melitopolu a k moři by pro Ukrajince představoval značný strategický úspěch. Díky němu by totiž rozetnuli Ruskem okupované území a oddělili Krym od Donbasu. Rusové však měli devět měsíců, aby v oblasti vybudovali obranného systému. Jakákoliv ukrajinská ofenziva by tak byla velmi nebezpečná a zřejmě by skončila vysokými ztrátami.

Tagy:
fronta vývoj Ukrajina Donbas Matyáš Zrno Cherson Záporoží Bachmut