Nechte se zajmout, vyzývá ukrajinský projekt Rusy. Radí jim postup a slibuje i peníze

Ukrajinské ministerstvo obrany navádí ruské vojáky k dezerci. V projektu Chci žít je informuje o možnostech odchodu do zajetí, jejich právech i bezpečnostních zárukách. Přidruženou telefonní horkou linku využívají denně desítky Rusů, za první čtyři měsíce se přes kontaktní centrum pokusilo vzdát skoro sedm tisíc mužů. Ukrajinci těm, kteří již nechtějí válčit, vysvětlují postupy kapitulace. Jedním z nich je i dobrovolné zajetí dronem. Okupanty mají motivovat i odměny za odevzdání vojenské techniky, třeba za tank dostanou 100 tisíc dolarů, za stíhačku či bitevní loď milion.

„Vidíte, že vás nevítají s květinami, ale palbou a nadávkami? Všimli jste si, že velitelé utíkají jako první? Se všemi, kteří se dobrovolně vzdají, bude zacházeno jako s válečnými zajatci,“ vzkazují Ukrajinci ruským vojákům na webových stránkách projektu. Ten zaštiťuje hlavní správa rozvědky ministerstva obrany.

K TÉMATU: Fatální exploze speciálního ruského stroje. Vozy okupantů měníme ve šrot, vzkázal Kyjev

Ukrajinci projekt spustili v září 2022 po vyhlášení částečné mobilizace ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Předpokládali zřejmě, že noví branci se budou kvůli své nižší morálce uchylovat k dezerci. Kreml portál zablokoval na území Ruské federace již o měsíc později, informoval tamní deník Kommersant s odvoláním na nevládní organizaci Roskomsvoboda zabývající se ochranou digitálních práv. I přes to službu k získání informací využilo koncem prosince přes milion lidí.

„Více než 1,2 milionu lidí využilo informace projektu Chci žít. Drtivá většina z nich jsou jedinci nacházející se na území takzvané Ruské federace. Zjišťují, jak zachránit vlastní život či životy svých příbuzných v krvavé válce Putinových okupantů proti Ukrajině,“ uvedl mluvčí vojenské rozvědky Andrij Jusov. Informovala o tom Ukrajinska pravda.

Podle deníku Guardian se přes službu od jejího spuštění 15. září do 20. ledna pokusilo Ukrajincům vzdát přes šest a půl tisíce ruských vojáků. Mluvčí projektu Vitalij Matvijenko se k číslu odmítl vyjádřit, horkou linku však popsal jako „naprostý úspěch“. Operátoři projektu prý denně vyřizují až stovku telefonátů či zpráv na Telegramu. Zájem o ukrajinské zajetí se podle mluvčího odvíjí od aktuální situace na bojišti.

„Vzdávají se jednotlivci včetně důstojníků, ale i celé divize, mezi zájemci jsou i důstojníci. Nejaktivnější jsou rekruti, kteří netuší, proč vůbec ve válce proti Ukrajině jsou,“ popsal Jusov.

Zajetí dronem

Projekt ve spolupráci s ukrajinskou armádou vytvořil instruktážní video pro Rusy, vysvětlující postup zajetí za pomoci dronu, na Facebooku ho sdílel generální štáb. Po předchozí domluvě s operátory se ruští vojáci mají dostavit na přesně stanovené místo a vyčkat příletu bezpilotního letounu. Stroj je po navázání kontaktu dovede k ukrajinské jednotce, která očekává jejich příchod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský dron natočil kapitulaci ruského vojáka. Jen takto přežijete, vzkázal Kyjev Rusům

‼У В А Г А / В Н И М А Н И Е‼ ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗС РФ, ЯК БЕЗПЕЧНО ЗДАТИСЬ В ПОЛОН / ИНСТРУКЦИЯ ДЛЯ ВОЕННОСЛУЖАЩИХ ВС РФ, КАК БЕЗОПАСНО СДАТЬСЯ В ПЛЕН

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, December 12, 2022

Obecné instrukce pro kapitulaci zahrnují mimo jiné zavěšení prázdné zbraně s hlavní namířenou k zemi na levé rameno. Dále mají vojáci zvednout paže, ukázat bílou látku a zakřičet „vzdávám se“, uvádí stránka Visit Ukraine. Ukrajinci dezertérům zaručují zacházení v souladu s Ženevskými úmluvami i možnost žádosti o azyl na Ukrajině i v dalších zemích.

Za tank 100 tisíc dolarů, za křižník milion

Ukrajinský parlament již v dubnu schválil zákon, který stanovuje finanční odměny za odevzdanou vojenskou techniku. Voják, který by ukrajinským silám předal při kapitulaci tank, může získat 100 tisíc dolarů (v přepočtu přes dva miliony korun). Nejvyšší částky nabízí Ukrajinci za stíhačky či nejvyšší třídy bitevních lodí, za ty jsou ochotni zaplatit milion dolarů (zhruba 22 milionů korun). Odměny nejsou určeny pouze pro dezertéry z řad nepřítele. Na peníze mají nárok i ukrajinské jednotky a civilisté, informoval portál Militarnyj.

Tagy: