Ukrajince drtí i munice, která zraňuje vlastní vojáky. NY Times popsaly jejich hlavní problémy

Ukrajinská armáda na Donbase (20. 7. 2023)

Místa nejtvrdších bojů na Ukrajině

Únava, špatná kvalita dovezené munice, ale i odhodlaný nepřítel, který využívá své obranné pozice. To jsou podle listu The New York Times hlavní důvody toho, že ukrajinská protiofenziva nepostupuje tak rychle, jak se čekalo. Podle analýzy navíc Kyjev trápí vysoký počet raněných.

Ukrajinci při protiofenzivě postupují. Jenže ne tak rychle, jak zahraniční experti čekali, a zřejmě ne tak, jak by si Ukrajinci sami přáli. Na východní frontě patří mezi hlavní ohniska bojů vedle Bachmutu také město Avdijivka. I toto místo navštívili během posledního měsíce při své práci reportéři listu The New York Times. A došli k závěru, že současný stav na frontě nevyznívá pro Ukrajince příliš povzbudivě.

„Zatímco začíná sedmnáctý měsíc války, nabraly boje znatelný rytmus. Rusko a Ukrajina se střetávají v smrtícím souboji útoků a protiútoků. Ruské dělostřelectvo už nemá tak jasnou převahu, jenže ukrajinské jednotky se potýkají s pevnou ruskou obranou a protiofenzivu brzdí hustá minová pole,“ napsaly The New York Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Moskvu zaútočily drony. Jeden zasáhl věžák, úlomky dopadly i u ministerstva obrany

O tom, že Ukrajince extrémním způsobem zpomalují ruské miny, které jsou schované doslova na každém kroku, se diskutuje už delší dobu. Podle analýzy ale nejde o jediný problém, který Ukrajince trápí.

Munice a zase munice

Tím dalším je munice. Nedostatek vyhovující munice sužuje jednotky Kyjeva celou válku, k tomu všemu ale přibyl další háček. Západní státy posílají Ukrajině různé druhy munice, což obráncům komplikuje boj. Přesnost jednotlivých střel se podle vojáků liší.

„Některé starší náboje a rakety ze zahraničí jim navíc poškozují vlastní vybavení a zraňují vojáky,“ napsaly The New York Times s odvoláním na ukrajinské vojáky.

Podstatnou část války Ukrajinci těžili z obranné pozice, při protiofenzivě se ale karta otočila. Je léto a husté stromy poskytují Rusům dodatečné maskování. Vojáci Moskvy navíc vystavili podél fronty obranný val složený ze zákopů, střílen a protitankových a protipěchotních překážek.

To vše způsobuje těžké ukrajinské ztráty. Na místo padlých zkušených vojáků naskakují nováčci, kteří jsou vrženi do bitevní vřavy.

„Doslova tu obchodujeme naše vojáky za jejich, jenže oni mají více lidí i vybavení,“ komentoval situaci na frontě nejmenovaný ukrajinský velitel.

Začalo se pozdě?

Také zahraniční experti oslovení webem Svobodné Evropy se shodují, že Ukrajinci postupují pomaleji, než se čekalo. Zpoždění ale údajně není nijak katastrofické.

„Vzhledem k obrannému opevnění, které Rusové vybudovali, to zkrátka muselo vyústit v pomalý postup,“ sdělil pro web Nick Reynolds, výzkumný pracovník v oblasti pozemní války v britském think-tanku Royal United Services Institute.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už na začátku července prohlásil, že jeho muži měli operaci rozběhnout dříve.

„Chtěl jsem, aby protiofenziva začala mnohem dříve, protože každý věděl, že když se začne později, pak bude zaminovaná mnohem větší část území. Dali jsme nepřiteli čas i možnost položit více min a připravit defenzivní linie,“ řekl šéf Kyjeva pro americkou CNN.

Tagy: