Vymstí se Putinovi pondělní teror? Spojenci v reakci posílají na Ukrajinu další účinné zbraně

Protiraketový systém NASAMS

Ruské bombardování ukrajinských měst uspíší dodávky obranných protivzdušných systémů na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden to po pondělním hovoru slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Ukrajina vedle toho dostane i naváděcí rakety IRIS-T od Německa. Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová slíbila jejich dodání v řádu dní.

Ruské útoky proti civilním cílům se Putinovi zřejmě vymstí. Jeho agresivní válečná politika ještě více prohloubila vojenskou spolupráci mezi Západem a Ukrajinou. Spojené státy v pondělí deklarovaly nové dodávky zbraní Ukrajině, a to včetně vyspělých systémů protivzdušné obrany.

„Prezident Biden se zavázal Ukrajině nadále poskytovat nutnou podporu k její obraně, včetně pokročilých systémů protivzdušné obrany,“ shrnul Bílý dům telefonát mezi Bidenem a Zelenským. Americký prezident podle Bílého domu také zdůraznil své přetrvávající odhodlání společně se spojenci a partnery pokračovat v sankcích proti Rusku. Cílem je přimět Rusko k odpovědnosti za válečné zločiny a zvěrstva a zajištění bezpečnostní, ekonomické a humanitární pomoci Ukrajině.

O jaké obranné systémy protivzdušné obrany by se mělo jednat Bílý dům neupřesnil. Spojené státy se nicméně už v minulosti zavázaly dodat Ukrajině osm systémů protivzdušné obrany středního doletu NASAMS (norský pokročilý raketový systém typu země-vzduch, pozn. red.). Dosah dostřelu NASAMS je závislý na typu použité munice, v průměru se jedná o 25 až 30 km s maximální výškou kolem 21 km.

Dva systémy během podzimu

„Očekáváme, že by se na Ukrajinu měly dostat během několika příštích týdnů, jakmile budou systémy připraveny a dokončeno školení,“ uvedl v pondělí pro deník The Washington Post nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany. Ukrajinští představitelé potvrdili v předchozích dnech, že dva systémy by měli dostat během tohoto podzimu. Kdy dostanou zbytek zatím není zřejmé s ohledem na to, že se musí nejdříve vyrobit. Podle mluvčího Pentagonu Patricka Rydera se bude jednat „o dlouhodobou dodávku“, což v překladu může znamenat i několik let.

Kromě NASAMS Ukrajinci žádají spojence i o americké protivzdušné systémy MIM-23 Hawk a systémy Patriot. Raketové protivzdušné systémy Patriot ovšem můžou být podle deníku oříšek, jelikož je jich mezi členy Severoatlantické aliance nedostatek.

Pomocnou ruku Ukrajině nabídla v pondělí i německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Ta přislíbila urychlit dodávky obranného systému krátkého dosahu typu vzduch-vzduch IRIS-T. „Znovuobnovená raketová palba na Kyjev a na ostatní města ukazuje, jak důležité je rychle zásobovat Ukrajinu systémy protivzdušné obrany,“ řekla v pondělí.

Tagy: