Ušetřete za energie: Pět tipů, jak se připravit na zimu, abyste nemuseli do svetru

Připravte se na topnou sezónu

Jednoduchý srovnávač cen elektřiny a plynu

Zálohy za energie jsou vysoké, ale nakonec stejně přijde nedoplatek. Situace, kterou zná nejedna domácnost. Vysoké účty vás ale nemusejí zaskočit, pokud se na topnou sezónu včas připravíte. Nachystali jsme pro vás pět praktických tipů, které vám pomůžou srazit výdaje za energie na minimum.

Postupné zateplení domu

Dlouhodobě výhodným krokem je investice do lepší izolace vašeho domu – od střechy až po nová okna. Ačkoliv se jedná o dlouhodobý proces s výraznou vstupní investicí, kvalitní izolace dokáže podle výrobců snížit tepelné ztráty, a tím i náklady na vytápění o 30 až 60 procent v závislosti na druhu a míře zateplení.

DÁLE ČTĚTE: Nebojte se žádat skutečně výhodnou nabídku, radí expert. Jak na dodavatele energií?

Úsporná opatření však můžete provést i s malým rozpočtem. Své udělá výměna starého těsnění oken a dveří nebo instalace termostatických ventilů na radiátory. Jejich pořizovací cena se pohybuje v řádu stovek korun.

Nově je srovnávač a sjednávač cen energií dostupný zdarma také na adrese www.cnn.iprima.cz/kalkulacka-energii.

Nalepte izolační folie na okna a za radiátor

Termoizolační folie na oknech brání v létě prostupu tepla do interiéru a v zimě zamezí tepelným ztrátám. Folie na jedno okno vás vyjde na zhruba 200 korun. Izolaci oken je vhodné kombinovat s hliníkovou folií za radiátorem. Díky její odrazné ploše se do vašeho domu dostane maximum tepla.

Optimalizujte své vytápění

Nastavení správné teploty v jednotlivých místnostech je úplným základem. Každý stupeň navíc může zvýšit spotřebu energie až o šest procent. Přesnou teplotu v domě či bytě můžete hlídat pomocí termostatů, které umožní nastavit vytápění podle vašeho denního režimu tak, abyste netopili více než potřebujete. Chytrý termostat, který umožní nastavit různé režimy vytápění, pořídíte od 1 500 korun. Některé modely umí průběžně monitorovat spotřebu energie, takže můžete teplotu přizpůsobit svým potřebám.

Věnujte čas pravidelné údržbě kotle a topného systému

Nelze samozřejmě opomenout pravidelnou údržbu kotle a celého topného systému. Efektivně fungující kotel spotřebuje méně energie a má vyšší účinnost vytápění. Pravidelnou revizí předejdete neočekávaným problémům i energetickým ztrátám.

Servisní prohlídku musí každý majitel plynového kotle absolvovat alespoň jednou za tři roky. Pro zajištění co nejvyšší výtopnosti se však doporučuje každoroční kontrola. V rámci servisu technik kotel důkladně prohlédne, otestuje, vyčistí a seřídí. Prověří také těsnost plynových rozvodů a připojených zařízení. V případě potřeby vymění opotřebované součástky.

Zkontrolujte si, zda můžete platit méně

Podívejte se na svou spotřebu v uplynulém roce a ověřte si, zda zálohy, které aktuálně platíte, odpovídají vaší reálné spotřebě. Zejména pokud jste měli v loňském roce nedoplatky, je na místě včasné zvýšení záloh, abyste se jim vyhnuli při dalším vyúčtování.

Ideální je porovnat svůj aktuální tarif s nabídkami jiných dodavatelů. Především pokud jste u stejného dodavatele už několik let, je pravděpodobné, že za energie zbytečně přeplácíte, a to klidně až 50 procent oproti aktuálním cenám. V bytě můžete ušetřit kolem pěti tisíc korun ročně, v rodinném domě i 15 tisíc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli digitalizaci hrozí žaloby, zlobí se úřad ve Strakonicích. Bartoš stavební řízení hájí

Jestliže máte smlouvu na dobu neurčitou a začnete řešit změnu dodavatele nyní, cena od nového dodavatele bude platná již před začátkem topné sezóny. Dosáhnete tak maximálních úspor právě v období, kdy je spotřeba energií nejvyšší. V případě smlouvy na dobu určitou si včas projděte sjednané podmínky, abyste nezmeškali časové okno pro výpověď.

Tagy:
energie okno investice životní prostředí topení spotřeba energie fólie radiátor produkty a služby vytápění a chlazení