Ústí má konečně své krematorium. Pracovníci se chystají na příval obětí s koronavirem

Krematorium Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se připravují na spalování zemřelých s COVID-19

Nebožtíci už se nebudou muset převážet z Ústí nad Labem do jiných měst. Po několika měsících sporů města s bývalým nájemcem a následné rekonstrukci tu začalo fungovat městské krematorium. Za přísných hygienických podmínek se pracovníci připravují také na spalování zemřelých s potvrzeným onemocněním COVID-19.

Zrekonstruovaným krematoriem, které nyní provozují Městské služby Ústí nad Labem, provedla štáb vedoucí hřbitova Eva Lanzendörferová. „Touto cestou přijíždí pohřební služby. Než jde tělo ke zpopelnění, je uloženo buď v chladicím nebo mrazicím zařízení dle zákona,“ popsala.

Rakev se zesnulým se označí ohnivzdorným štítkem z kovu nebo keramiky. Pozůstalí tak mají jistotu, že jde skutečně o jejich příbuzného. „Teď vcházíme do místnosti, kde je umístěna opravená kremační linka,“ ukázala Lanzendörferová.

Samotný žeh trvá zhruba hodinu a půl. Následně se popel musí rozemlít v takzvaném kremulátoru. „Stále tam máme nespalitelnou část, kovový štítek, s tím samým záznamem, a víme, že ten popel je přímo do této úřední urny,“ vysvětlila vedoucí hřbitova.

Zesnulý s koronavirem znamená přísné hygienické podmínky

Při manipulaci s těly s potvrzenou nákazou COVID-19 musí pracovníci kremateria dodržovat přísné hygienické podmínky. „Dozoruje na to hygiena, dodržujeme maximální počet shromážděných osob, dezinfekci, pravidelné čištění – všechna ta vládní nařízení – jak máme,“ ujistil ředitel Městských služeb Martin Mata.

Právě v otázce způsobu pohřbívání nebožtíků s potvrzenou nákazou koronavirem vyvolal rozruch ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ten prosazoval výhradně spalování těchto zemřelých, oproti pohřbívání do země.

„Máme nový občanský zákoník, který jasně a nezpochybnitelně říká, že člověk si ještě za svého života svůj pohřeb naplánuje. COVID-19 není infekční nemoc, jak ji zná zákon, promiňte, máme to černé na bílém od ministerstva zdravotnictví,“ uvedl předseda Asociace soukromých pohřebních služeb Jaroslav Mangl.

„Pokud by si nebožtík přál být pohřbený do země, tak to ani vládní opatření nesmí zakazovat, takže my k tomu přistupujeme citlivě,“ doplnil Mata.

Prymula svá slova po kritice mírnil

Po kritice odborníků a veřejnosti své vyjádření ministr mírnil a připustil i variantu pohřbení do země. „U tohoto onemocnění je ta infekciozita po smrti poměrně malá, takže asi bude možná i ta druhá varianta, určitě to není tak, že by někdo něco nařizoval,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Prymula.

Podle Českého statistického úřadu zemře v Česku za jeden rok více než 109 tisíc lidí. Formu zpopelnění pak volí více než 82 procent Čechů.

Tagy: