Zákaz pochovávání do země: Zničí Roman Prymula pohřební byznys?

Pohřební vůz

Prymula chce, aby se lidé, kteří zemřou s koronavirem, spalovali v krematoriích

Koronavirová krize může negativně dopadnout i na byznys, který v dobách pandemie obvykle vzkvétá. Pohřební služby by totiž v důsledku případného zákazu pohřbívání do země mohly přijít o desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví se totiž nechal slyšet, že z epidemiologického hlediska je bezpečnější těla zemřelých zpopelnit. Kremace ale už dnes jako způsob pohřbívání výrazně převažuje.

Škody způsobené pohřebnímu byznysu by ale přesto šly do desítek milionů korun. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by se jednalo asi o 33,5 milionu korun. „Vzhledem k tomu, že pohřební byznys každoročně za pohřbívaní utrží zhruba 2,6 miliardy korun, je škoda 33,5 milionu korun zcela zanedbatelná. Odpovídá 0,6 % celkových ročních tržeb,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Jak Kovanda k vyčíslení této újmy došel? Podle nejčernějšího scénáře Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by v důsledku onemocnění COVID-19 mohlo v České republice zemřít až 14 tisíc lidí. Naprostá většina z nich v příštím roce. Pokud by se tedy na potenciální zemřelé vztahovala avizovaná pravidla, znamenalo by to asi zrušení asi 2 400 pohřbů, kdy je tělo pochováváno do země. Lukáš Kovanda přitom vychází z dat Českého statistického úřadu, podle něhož se takto pochovává přes 17 procent nebožtíků.

Lidé: Nechte to na nás

Nejlevnější pohřeb s obřadem a následnou kremací stojí podle Lukáše Kovandy kolem 16 tisíc korun. Cena pochování do země naproti tomu začíná na 30 tisících. „Za kremaci pohřební byznys, tedy pohřební služby a ústavy či provozovatelé pohřebišť, utrží asi o 14 tisíc korun méně,“ vysvětlil Kovanda. 2 400 kremací místo pohřbů do země po 14 tisících korun znamená minus 33,5 milionu korun pro pohřebnictví. Pokud bychom vzali ceny průměrné, mohla by se škoda vyšplhat ještě výše.‘‘

„COVID-19 je infekční onemocnění a tady platí pravidla, která říkají, že optimální způsob pohřbívání je v podstatě kremace, která vede k tomu, že tam nejsou jakákoli rezidua infekčního viru,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle rychlé ankety, kterou televize CNN Prima NEWS provedla na hřbitovech v různých místech České republiky, si ale lidé přejí, aby stát způsob rozloučení se zemřelým nenařizoval. Respondenti se často odkazovali na rodinnou tradici nebo přání samotného nebožtíka.

V Česku v letech 2011 až 2019 umíralo podle dat Českého statistického úřadu v průměru přes 109 tisíc lidí ročně. Podle odhadu Evropské federace pohřebních služeb si Češi volí zpopelnění v 82,9 procent případů, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropě. V průměru se tedy ročně uskuteční necelých 90 700 kremací. Zhruba 18 700 posledních rozloučení je tedy každoročně spojeno s pohřbem do země, tedy s uložením ostatků do hrobu či hrobky.

Tagy: