Utrpěla popáleniny na polovině těla. Natálka na fotografiích ukazuje svou statečnost

Loni 23. srpna se sedmileté Natálce a dvěma dalším dětem obrátil život naruby. Při nevydařeném chemickém pokusu na příměstském táboře v Rokycanech málem přišly o život. Natálka utrpěla největší zranění, popáleniny druhého a třetího stupně na 43 procentech povrchu těla, život ohrožující popáleniny třetího stupně zasáhly 20 procent jejího těla. Ačkoliv si následky ponese po zbytek života, podle rodiny se zotavuje statečně.

Ze snímků Natálky s maminkou, na kterých pózovaly pro fotografy Petru a Lukáše Potůčkovi, jsou na drobném těle vidět jizvy po popáleninách. Zároveň z nich ale vyzařuje vzájemná láska, podpora a naděje, které jsou v podobných příbězích tím nejpodstatnějším lékem. „Natálka je úžasná, veselá a citlivá, hned jsme si ji v ateliéru zamilovali,“ uvedla pro server Blesk.cz fotografka Petra Potůčková.

Po úrazu se děvčátku změnilo chování, říká matka

Neštěstí se stalo loni 23. srpna. Dvě vedoucí příměstského tábora v Rokycanech tehdy dětem ukazovaly pokus nazývaný faraonův had. Při něm se zapálí směs cukru, jedlé sody a etanolu. Jenže pokus se nevydařil a propukl požár. Kromě dětí ve věku od šesti do osmi let měly údajně popáleniny na rukou i dvě instruktorky.

Tehdy šestiletou Natálku transportoval vrtulník na popáleninovou kliniku pražské vinohradské nemocnice, kde podstoupila dlouhou léčbu a mnoho náročných operací. Lékaři ji propustili do domácí péče po 48 dnech v říjnu minulého roku. „Natynka se drží statečně, ale její stav je stále vážný. Je tomu už tři měsíce… Noční můra, která může rodiče potkat, nekončí, nikdy neskončí,“ napsali tehdy na facebookový účet její rodiče.

Domácí péče je náročná i po více než roce. Natálčina matka Šárka nastínila, jaký boj dcera svádí. „Bolí, když mi řekne: Já bych chtěla, aby moje kůže vypadala jako tady, a ukáže na lýtka, jediné nezasažené místo,“ popsala paní Šarka.

Natálka trpí posttraumatickým šokem a změnilo se i její chování, což rodiče popisují na sociálních sítích. „Natálka prošla po četných anesteziích velkou změnou chování. Pozitivní je Natálky přístup ke všemu živému. Bohužel jsou i negativní věci, způsobené též stále probíhající těžkou posttraumatickou poruchou, která stále ovlivňuje Natálky chování, vyvolává emoční výkyvy, se kterými si sama neumí poradit a též stále nespavost,“ vysvětlili rodiče.

Lidé mohou přispět

V listopadu letošního roku obvinila policejní komisařka sedmačtyřicetiletou vedoucí příměstského tábora v Rokycanech na Plzeňsku z těžkého ublížení na zdraví. Za nedbalost hrozí obviněné ženě až čtyřleté odnětí svobody, jak uvedla rokycanská policejní mluvčí Hana Kroftová.

Na podporu Natálky a její rodiny vznikla skupina Pomáháme Natálce zpět do života. Na transparentní účet uvedený na jejich facebookových stránkách mohou lidé zasílat případnou finanční pomoc.

Tagy: