Odříznuti v Gaze. Z dovolené se stalo peklo, rodina se ukrývá před nálety v přeplněném domě

Izrael v noci pokračoval s bombardováním Gazy (16. 10. 2023).

Pět minut záběrů řádění Hamásu

Výlet za příbuznými se změnil v noční můru. Irský občan s palestinskými kořeny Ibrahim Alagha se svojí manželkou a třemi dětmi vyrazil před začátkem válečného konfliktu za příbuznými do Gazy. Jejich pobyt se však značně protáhl, zažívají strach, hlad a únavu. V domě, kde se ukrývají, živoří namačkáno takřka devadesát lidí. O případu odříznuté rodiny v Pásmu Gazy informuje například britská stanice BBC.

„Neustálé bombardování, znovu a znovu, až tak, že se dům otřásal,“ popisuje své zážitky ze života v Pásmu Gazy Ibrahim Alagha pro BBC. Do nebezpečné oblasti vyrazil se svojí manželkou a třemi dětmi, aby potomci poznali své vzdálené příbuzné. Všechny děti se narodily v irském Dublinu.

Původně se zdržovali přímo v Gaze. Po zahájení teroristických útoků Hamásem však raději utekli. Útočiště našli v domě Ibrahimových rodičů ve městě Chán Júnis, které se nachází na jihu Pásma Gazy poblíž hranic s Egyptem.

Stejný nápad však měli i další příbuzní a přátelé rodiny, kteří nemají kam jít. Dům se čtyřmi ložnicemi tak aktuálně poskytuje přístřeší až 90 lidem.

Život pod palbou a v takovém počtu lidí však není jednoduchý. Aby si všichni odpočali, rodina spí na směny, aby na jedné matraci byli maximálně dva lidé. Ibrahim vymontoval sklo z okenních rámů, aby při dopadu rakety nikoho nezasáhly střepy.

„Snažíme se to tu jen přežít,“ vypráví Ibrahim. Dodává, že někteří členové domácnosti se čas od času chodí dívat, zda se v oblasti obléhané izraelskou armádou nerozdávají potraviny, kterých je kvůli blokádě naprostý nedostatek. Nyní v domě dostává každý jen jedno jídlo denně.

Děti, těhotná žena i vážně nemocný příbuzný

Nejhůře situaci pochopitelně snášejí děti. Těch je v domě asi 30, přičemž deseti z nich nebylo ještě ani pět let. „Vždy se ptají po jídle a vodě. Snažíme se jim toho dát, co nejvíce můžeme. Ale je to strašně těžké,“ pokračuje pro BBC Ibrahim Alagha. To však nejsou jediné problémy. V rodině je mimo jiné i těhotná žena či postarší diabetik, kterému brzy dojde inzulin. Dostat se do nemocnice je v tuto chvíli utopií.

Ibrahim se snaží svoji rodinu dostat zpět do Irska. Již v sobotu se pokoušel se svojí manželkou a dětmi překročit hranici do Egypta. Pak ale přišla zpráva od irského velvyslanectví, aby se raději vrátili do Chán Júnisu. Hraniční přechod totiž Egypťané neotevřeli. Nyní se bojí, že až se příště pokusí odvézt rodinu z Gazy, nebude mít již dost paliva. „Začínám ztrácet naději,“ zoufá si Ir s palestinskými kořeny.

Irský ministr zahraničí Micheál Martin uvedl, že se jeho země pokouší pomoci občanům Irska nacházejícím se v Pásmu Gazy. „Bojíme se o své životy. Kdokoliv z nás se může stát terčem. Věci se tu horší každým dnem,“ dodává Ibrahim.

Tagy: