Už 20 let nabízí to nejlepší z umění: Galerie Smečky v Praze

Nejnovější výstavou, kterou tu můžete vidět, je Inertia.

Dobré umění dodává pozitivní energii! Přesvědčit se o tom můžete třeba v pražské Galerii Smečky, která funguje nedaleko Václavského náměstí. Už téměř dvacet let ji provozuje společnost Pražská plynárenská. Galerie dává prostor současným umělcům a zároveň se pyšní unikátní sbírkou českých koláží. K vidění jsou v ní i dva originály malířky Marie Čermínové, známé pod pseudonymem Toyen.

Ve sbírce Galerie Smečky je v současné době více než 550 děl významných českých autorů. Toyen je jednou z těch nejvýraznějších. „Jedna z koláží spadá do surrealistického období. Surrealismus v sobě pojí prvky, které na první dobrou nejsou logické. Je to spojení něčeho absurdního,“ popisuje jedno z nejvyhledávanějších děl Lukáš Kania, správce sbírky.

Místní díla pravidelně obdivují stovky návštěvníků. A jak říká Jiří Gavor, odborník na energetiku, který byl při nedávné vernisáži jedním z nich, je proč. „Smečky si našly svoji specialitu. Přestože je to malá galerie, je to z hlediska sbírky koláží špička, v českém měřítku určitě a možná i v evropském.“

Klasika vedle moderny

„Galerie má ve svém vlastnictví 557 děl, jsou to hlavně koláže, které se vztahují zejména k meziválečnému období, ale většina z nich je z poválečného období,“ vysvětluje Petr Kovařík, člen představenstva společnosti Pražská plynárenská.

K vidění jsou tady díla třeba Adolfa Hoffmeistera, Jindřicha Štýrského nebo Jiřího Koláře, výtvarníka, který se proslavil spíše v zahraničí. „Jiří Kolář je pozoruhodný tím, že svoji hlavní část práce dělal koláží. On ji v podstatě dal na rovinu plnohodnotného uměleckého díla. Vymyslel i různé techniky koláže a postavil ji na roveň skulptury, malby a klasických uměleckých technik,“ podotýká Lukáš Kania.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do historického centra Prahy se vrací plynové lampy. Metropoli jich má osvětlovat tisícovka

Díla mistrů se tady snoubí se současností. Galerie pravidelně poskytuje prostory i moderním autorům. My jsme s kamerou pořadu Prima Česko vyrazili na vernisáž umělkyně Lucie Scerankové. Její výstava pod taktovkou Niny Moravcové tu potrvá do 22. dubna. „Výstava se jmenuje Inertia, což znamená setrvačnost. Je to z latiny — pomalý, lenivý. Na setrvačnosti je založený třeba trik s ubrusem, když kouzelník chce vytáhnout ubrus tak, aby talíře zůstaly na stole. Mě zajímá přemýšlet o setrvačnosti i v kontextu lidské mysli, jak zůstáváme někdy v setrvačnosti a odmítáme změnu, i když by byla žádoucí,“ vykládá sama autorka.

20 let kultury nejen pro Pražany

„Myslím si, že když si někdo vyslechne nádherný koncert nebo když si projde výstavu, která s ním ladí, s jeho emocemi, tak mu to dodá energii. Pozitivní energii, která se nekupuje v mega watt za hodinu, ale která je taky potřebná pro život,“ říká Jiří Gavor.

„Pražská plynárenská prostřednictvím svého Nadačního fondu Galerii Smečky provozuje už téměř 20 let. 20 let přinášíme Pražanům stálé výstavy, vernisáže, kulturní zážitek ze stálé expozice, která je tady a která se týká koláží z druhé poloviny 20. století,“ uvádí Petr Kovařík. Ten pokračuje vysvětlením, jak vidí budoucnost galerie. „Bude pokračovat. Bude se starat o svoji sbírku, případně ji bude efektivně rozšiřovat a dál bude nabízet prostory pro výstavy a vernisáže současných umělců.“

Galerie se nachází příznačně v ulici ve Smečkách v centru Prahy a je otevřena od úterý do soboty od 11 do 18 hodin.

Tagy:
umění výstava kultura galerie Pražská plynárenská koláž Praha Toyen Prima Česko vernisáž Galerie Smečky