V Liberci zavedli speciální službu. Těhotné ženy vyšetří lékař přímo v sanitce

Biatlonistka Veronika Vítková na fotografii, která pobouřila uživatele sociálních sítí.

Těhotné vyšetří lékař přímo v sanitce

Krajská nemocnice Liberec zavedla ve čtvrtek nový projekt speciální péče o těhotné ženy. Sanitka s potřebným vybavením a lékařem bude za nimi jezdit až domů. Budoucí rodičky tak podstoupí potřebná vyšetření a současně, pokud budou mít pozitivní test na covid, neohrozí další pacientky. Nemocnici lidé minulý týden kritizovali kvůli tomu, že lékař vyšetřoval biatlonistku Veroniku Vítkovou před vchodem.

„Vyšetření bude vždy předem domluvené s pacientkou. Přijedeme k ní, zavoláme, že už stojíme před budovou a ona k nám přijde do sanitky, kde jí uděláme vyšetření,“ uvedla pro CNN Prima NEWS vedoucí lékařka tamní porodnice Dagmar Zemanová.

Těhotné ženy tak absolvují běžné vyšetření, na které jsou zvyklé u svých registrujících gynekologů. „Zkontrolujeme tlak, moč, poslechneme ozvy miminka a jsme také schopni provést ultrazvukové základní vyšetření. Máme s sebou přenosný ultrazvuk, díky kterému zkontrolujeme polohu plodu, jak je velké miminko a zkontrolujeme i srdíčko,“ popsala průběh vyšetření vedoucí lékařka porodnice.

Tato služba slouží pro všechny těhotné ženy v Liberci a okolí. „Je to zatím novinka. Tento týden jsme to teprve nabídli. Teď se chystáme na první výjezd,“ popsala Zemanová, stojící poblíž sanitky. Také dodala, že specializovaná vyšetření však nejsou schopny v sanitce provést. „Pokud ale vyhodnotíme, že je nějaké takové vyšetření potřeba, tak pak samozřejmě domluvíme vyšetření v nemocnici,“ řekla lékařka.

Pro covid pozitivní mají speciální porodní sál

Podle Zemanové nepředstavuje koronavirus pro těhotné ženy komplikaci. U většiny žen probíhá nákaza stejně jako u ostatních zdravých dospělých.

„Nejčastěji mají mírné příznaky, avšak můžou se nějaké komplikace objevit. Ty bychom měli být při vyšetřeních v sanitce schopni odhalit,“ popsala Zemanová.

„Máme několik pozitivních covid rodiček. Některé už jdou zdárně po porodu. Všechno proběhlo tak jak mělo a už jsou s dětmi doma. Jsme na to vybaveni a jsme na to připraveni,“ uvedla Zemanová a dodala, že pro covid pozitivní těhotné pacientky mají v Liberci speciální místnost pro vyšetření i speciální porodní sál, který je tomu uzpůsobený.

Těhotnou Vítkovou vyšetřovali venku

Nemocnice v Liberci se minulý týden ocitla pod palbou kritiky poté, co se na sociálních sítích objevila fotografie těhotné ženy, kterou lékař vyšetřoval na ulici před vchodem. Později se ukázalo, že šlo o biatlonistku Veroniku Vítkovou.

Vítková poté vydala prohlášení, podle kterého o vyšetření v nezvyklém prostředí požádala sama. Necítila se totiž dobře a měla podezření na nákazu koronavirem. „Jelikož jsme nevěděli, zda jsem, či nejsem nakažená a v čekárně ambulance bylo plno jiných pacientek. Dohodli jsme se, na moji žádost (pro dobro mé i ostatních), že ,vyšetření‘ proběhne nestandardně mimo vnitřní prostory,“ informovala na Facebooku.

Tagy: