V Evropě se zvedla vlna protestů. Uzurpace moci, zlobí se Chorvaté kvůli opatřením

Demonstrace

Protesty proti pasům

Další zemí, kde se zpřísňují protikoronavirová opatření, je Dánsko. To od pátku znovu zavádí elektronické covidové pasy. Po dvou měsících bez restrikcí se tak lidé musí znovu prokazovat při vstupech do restaurací, klubů nebo na kulturní akce. Občané kvůli opatřením protestují, stejně jako třeba v Chorvatsku či Americe.

Počet pozitivních případů v Dánsku prudce stoupá, a to navzdory vysoké proočkovanosti přesahující 85 procent. O víkendu se v Kodani proti novým omezením protestovalo. Dánové jsou ale většinou se znovuzavedením covid pasů smíření. „Ani se tomu moc nedivím. Přichází zima a nákaza stoupá. Tak to prostě je. Co mě však udivuje, je, že jsou nemocní i lidé, kteří mají obě dávky očkování,“ říká obyvatelka Kodaně Melina.

Naopak to vnímají lidé v Chorvatsku. Tam se proti covid pasům konají protestní pochody. Pod heslem Světlo v temnotách se lidé večer scházejí se svíčkami a lampiony, aby protestovali proti restrikcím, které se mají od pondělí rozšířit z veřejných prostor na státní instituce a podniky. „Jsme tu proto, abychom mluvili o současné situaci, o uzurpaci moci a nuceném očkování, které je uvaleno na zdravé lidi, kteří v tuto chvíli očkováni být nemusí,“ řekl vedoucí sdružení Vigilare Vice Batarelo.

Očkovací turistika

Paradoxně právě v Chorvatsku bují takzvaná očkovací turistika. Na svou dávku vakcíny, která bude uznávaná v Evropské unii, tu stojí fronty hlavně ruští zájemci. „Hodně cestuji a naši ruskou vakcínu mi nikde neuznají. Tohle je pro mě jediná možnost, jak se dostat ke značce, která mi bude v Evropě platit,“ uvedl turista z Moskvy Boris Kulatmetov.

Proti stále se stupňujícímu tlaku a omezování pohybu protestují také Američané. Dav demonstrantů ve čtvrtek večer zablokoval provoz na slavném mostě Golden Gate v Kalifornii. A takto proti tvrdým opatřením protestovali rozezlení novozélanďané před parlamentem ve Wellingtonu.

Tagy: