V Anglii skupina vyvrhelů odpalovala před zvířecí nemocnicí ohňostroje

Vyděšení ošetřovatelé zvířat z RSCPA (Královská společnost pro prevenci týrání zvířat) se zabarikádovali uvnitř zvířecí nemocnice v Harmsworth ve Finsbury parku v severním Londýně, když parta mladých lidí odpalovala ohňostroje přímo před nemocnicí.

Na místo přijela policie opravdu rychle, kvůli čím dál tím častějším hlášením podobných útoků. I tak bylo pozdě. Parta obklíčila zvířecí nemocnici odpadkovými koši. Budova byla v té době už „bombardována“ ohňostroji. Ulice se plnila kouřem. Mnoho zvířat muselo být přesunuto jinam, mimo jiné proto, že nebylo jasné, jestli nebude potřeba sehnat pyrotechnika, což by mohlo trvat notnou chvíli.

Mluvčí RSPCA k případu pro deník Dailymail uvedl: „Naši oddaní pracovníci ve zvířecí nemocnici v Harmsworthu se snaží pokračovat v péči o nemocná zvířata i v této náročné době a všichni by měli být schopní to zvládnout. Nemusíte mít strach o ně ani o zvířata.“

Už v uplynulém týdnu se objevily poblíž nemocnice ohňostroje, které plašily psy i další zvířata, zaměstnanci pak taky hlásili nějaká světla ve větvích stromů poblíž nemocnice. Teď už ale šlo o extrém. Gang dokonce odpálil ohňostroj u policejního auta rovnou před nemocnicí.

Policie má i tak obavy a nechala se slyšet na sociálních sítích: „Máme podezření, že to bude znamenat, že se lidé uchýlí k vlastním způsobům sebevyjádření, to se odrazí do spojení několika těchto způsobů a vyústí to v šíření strachu, jako před zvířecí nemocnicí. Toto asociální a nebezpečné chování je nejenom nepřijatelné, ale také se postará o to, že se zanedlouho bude schvalovat jen velmi málo organizovaných veřejných projevů.“

Pro zvířata jsou ohňostroje a hluky, které působí, náročné i tak. Co teprve ale pro nemocná zvířata? Pro ně mohou znamenat zhoršení stavu, delší uzdravování nebo také smrt. Výtržníky s pyrotechnikou může policie pokutovat až 5 000 liber a vězením až na šest měsíců.

Minulý týden se objevily šokující záběry dvou skupinek mladých lidí, které na sebe navzájem pálily ohňostroje v ulici Stamford Hill v severním Londýně. V ulici před Sainsbury zase skupinka odpalovala ohňostroj a utekla po příjezdu policie. Ani Birmingham se útokům nevyhnul. Tady zaútočila skupina mladých lidí přímo na policii, aby ji přiměla odejít.

Policie ve West Midlands incidenty vyšetřuje a označuje je za bezohledné chování, které mohlo vést k vážnému zranění. Bohužel se většinou jedná o mladíky ve věku asi 16 let. Přitom prodávat zábavní pyrotechniku mladým do 18 let je protizákonné.

Vyjmenovali jsme jen hrstku případů z poslední doby. Zapálení milovníci ohňostrojů neváhají pozvat na ulici DJ, udělat si ze zdi kostela veřejnou toaletu nebo útočit na hasiče, kteří se snaží chránit ostatní lidi na ulici.

John Apter, národní předseda policejní federace Anglie a Walesu, se nechal slyšet: „Nebezpečné, nezodpovědné a nezákonné používání zábavní pyrotechniky, které jsme mohli sledovat v posledních dnech, nelze ignorovat. Byli jsme svědky četných bitev v ulicích, kdy si útočníci místo zbraně zvolili rachejtle a stříleli je na policisty. Tohle už není žádná legrace, je to závažný problém, který může vést k těžkým zraněním. Stávající právní předpisy zjevně neodpovídají svému účelu a měly by být podrobeny naléhavému přezkoumání. Je potřeba tam doplnit i dodatek o dostupnosti zábavní pyrotechniky.“

Tagy: