Teploty klesnou až na −15 °C. Platí VÝSTRAHA nejen pro řidiče, z některých silnic je ledovka

Rakousko a Německo čekají přívaly sněhu

Sníh, který zasypal Česko, se pravděpodobně udrží. Teploty by se totiž v následujících dnech měly pohybovat převážně pod bodem mrazu. V noci na čtvrtek mohou klesnout až na −9 °C v neděli pak až na −15 °C. Sněhové přeháňky předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu také na další dny.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy se vyskytnou sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou −3 až 1 °C, na horách se budou pohybovat kolem −5 °C. Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 4 až 7 m/s. „Sněhová pokrývka by měla vydržet, až do poloviny příštího týdne se budou teploty pohybovat pod nulou,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský s tím, že v Praze by v následujících dnech mohlo napadnout i 20 centimetrů sněhu.

Během středečního rána až dopoledne je také v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před zmrazky a náledím. „Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Noc na čtvrtek bude oblačná až zatažená, v severní polovině území se místy vyskytne sněžení nebo sněhové přeháňky. Ojediněle se mohou objevit také mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty klesnou na −2 až −6 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až na −9 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Oblačno až zataženo bude také ve čtvrtek během dne, přičemž se vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Ráno se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty dosáhnou −3 až 1 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo východní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Zataženou až oblačnou oblohu předpovídají meteorologové ČHMÚ také na pátek. Místy se vyskytne občasné sněžení, na jihu a jihovýchodě budou srážky i mrznoucí. Nejnižší noční teploty klesnou na −1 až −5 °C, při protrhané oblačnosti se zejména na severu mohou pohybovat i kolem −8 °C. Přes den pak dosáhnou na −4 až 0 °C, na jihu až 2 °C. Povane slabý severovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

V sobotu se vyskytnou sněhové přeháňky nebo i občasné sněžení, obloha bude oblačná až zatažená. Později během dne se očekává ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na −3 až −7 °C, při protrhané oblačnosti a sněhové pokrývce se budou pohybovat kolem −9 °C. Přes den pak dosáhnou −4 až 0 °C. Vát bude slabý, postupně mírný severozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V neděli bude převážně polojasno, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. V noci teploty klesnou k −6 až −10 °C, v údolích až na −15 °C. Přes den se pak budou pohybovat mezi −5 až −1 °C. Povane slabý, přes den místy mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: