V Česku přibývá zmijích uštknutí. Co v takovém případě dělat a čemu se rozhodně vyhnout?

Uštknutí zmijí rapidně přibylo

Podle toxikologického informačního střediska letos v srpnu rapidně přibylo uštknutí zmijí. Zvýšil se totiž zájem o výlety do přírody, plazům zase prospívají nynější podmínky. Jak postupovat, když vás plaz uštkne?

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze už informovala, že letos musela vydat mnohem více balení antiséra proti hadímu uštknutí než loni. „Zatímco v roce 2021 vydalo naše toxikologické informační středisko do konce června jen jedno balení antiséra proti hadímu uštknutí, v roce 2022 jich bylo už osm,“ oznámila nemocnice.

Po relativně klidném období v červenci počet zmijích uštknutí od začátku srpna rapidně narůstá. Středisko konzultuje tyto případy téměř každý druhý den a dvakrát už bylo nutné podat antisérum. Zmije jsou podle herpetologa Tomáše Bublíka plaché a konflikt samy nevyhledávají.

Zaútočí jen v ohrožení

Když se vyhřívají na sluníčku, zaútočí jen v případě ohrožení či přímého kontaktu. „Zmije se nacházejí na čím dál větším množství míst, protože jsou méně zasaženy chemií, která se dříve používala v zemědělství,“ vysvětluje.

Zároveň stoupá počet turistů. „Lidé jdou houbařit, na výlet, takže konfrontace nebo potkání se zmijí je častější než v minulých desítkách let,“ dodává herpetolog. Jak se tedy zachovat v případě, že vás zmije uštkne?

„Vždy je nejdůležitější reagovat na aktuální zdravotní stav pacienta, je dobré končetinu znehybnit, například ji podložit dlahou, tu postiženou ránu vydezinfikovat, případně ji můžeme chladit, a potom toho člověka transportovat do zdravotnického zařízení. Co se rozhodně nedoporučuje, je ránu jakkoliv vysávat, používat jakákoliv škrtidla,“ radí mluvčí ZZS Jana Poštová.

Všeobecná fakultní nemocnice také doporučuje v rámci prevence nosit do lesa a do hor pevné a uzavřené boty společně s dlouhými kalhotami. Vyhýbat se slunným mýtinám a vyhřátým kamenům, kde se plazi rádi vyhřívají. „Osobní rada je dívat se, nesahat,“ dodává Bublík.

Tagy:
had hory zmije turistika Česko ušknutí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze uštknutí hadem informační středisko