Riskujete životy seniorů, bouří se sociální služby a odmítají vládní úspory ve vytápění

Domovy seniorů jsou proti úspornému vytápění

Úsporná opatření kvůli drahému plynu mají další kritiky. Proti návrhu topit v některých budovách na nižší teplotu protestují také sociální zařízení. Jejich vedoucí pracovníci například upozorňují na to, že koupat seniory s podlomeným zdravím v místnostech s teplotou nižší než 24 stupňů je nepřípustné a jde o hazard se zdravím a životy těch nejzranitelnějších.

V současnosti je teplota v obytných prostorách domovů seniorů stanovená na minimálně 20 stupňů. V případě, že by platil úsporný návrh ministerstva průmyslu a obchodu pro období energetické nouze, by byla teplota 20 stupňů tou maximální. „A priori celý tento bláznivý nápad odmítáme,“ reaguje ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové a viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniela Lusková.

V reakci na vládní návrh zveřejnila svůj protest na sociální síti: „Stát je povinen zajistit energie. Senioři nemohou nést odpovědnost za nevhodnou zahraniční politiku a za neschopnost vlád. Stáří s sebou nese geriatrické syndromy, zejména poruchy termoregulace, teplo je základní životní potřebou. Není možné koupat křehké devadesátileté bytosti v teplotě nižší než 24 °C. Není možné, aby veškerý svůj čas trávili v prostorách s teplotou do 20 °C. A to ani v době nouze. Dodáváme, že stávající vyhláška regulující teploty umožňuje vytápět tak, aby senioři měli takové teplo, jaké potřebují.“

DOMOV U BIŘIČKY PROTESTUJE PROTI REGULACI TEPELNÉHO KOMFORTU SENIORŮM Protestujeme proti návrhu vyhlášky MPO, kterou...

Posted by Domov U Biřičky on Saturday, August 13, 2022

Podle Daniely Luskové není možné lidem, kteří vzhledem ke svému věku mají nejen různé zdravotní potíže, ale i porušenou termoregulaci, takto snižovat teplotu v místnosti. „Není možné, abychom jim v zimě topili na méně než 20 stupňů,“ zdůvodnila Lusková.

Pracovnice hradeckého domova pro seniory Eva Dudková, která se přímo o klienty domova stará, k tomu dodala: „Mají svůj komfort na teplo. Za mě je takový návrh naprosto nepřípustný.“

V koupelně tráví dost času

Koupelny hradeckého sociálního zařízení jsou nyní vytápěné na minimálně 24 °C a snižování teploty pod 20 stupňů může znamenat ohrožení zdraví klientů. Ti stráví v při vykonání osobní hygieny v místnosti průměrně 20 až 30 minut. „Musejí se svléct, vykoupat, umýt, dále pečovat o nehty a vlasy a nakonec si promazat celé tělo,“ vyjmenovává Eva Dudková všechny činnosti s tím, že senior za tu dobu může snadno prochladnout a onemocnět například zápalem plic.

Podle ředitelky Domova u Biřičky Daniely Luskové navíc mnoho podobných zařízení nemůže nařízení dodržet ani z technických důvodů: „Běžně nemáme v každé místnosti ani teploměr a ani automat, který by teplotu hlídal.“ Senioři podle ní i v obytných a dalších místnostech potřebují mít minimálně 22 až 23 °C, aby jim bylo alespoň trochu příjemně.

Jedna z klientek hradeckého domova pro seniory k tomu dodává: „Nechci to zažít, protože to je opravdu otřes a na úkor zdraví, abychom v takových podmínkách existovali.“ Její kamarádka ze sousedního pokoje k tomu dodává: „Když jsem byla doma, držela jsem si teplotu 24 stupňů.“ A další seniorka si povzdychla: „Jsem pořád docela zmrzlá, tak bych se holt asi víc oblékla.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu se brání, že vychází z hygienických norem, které připravuje ministerstvo zdravotnictví. „Tento návrh vyhlášky je nyní předmětem dalších konzultací v rámci meziresortního připomínkového řízení. Během něj se mohou vyjádřit relevantní strany,“ vysvětluje Vojtěch Srnka, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu. Domovy seniorů tak mají naději, že vláda návrh přehodnotí a jejich klienti chladnější teploty nepocítí.

Tagy:
zdraví koupelna Hradec Králové domov Daniela Lusková Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Domov U Biřičky