V Česku řádí svrab, na vině je i migrace. Jaké jsou příznaky a jak parazita dostat z těla?

V Česku je rekordní počet nakažených svrabem. Oproti loňsku hlásí epidemiologové nárůst až o 80 procent. Podle expertů za tím stojí větší míra migrace, turismus a celkový pokles imunity populace kvůli vysokým hygienickým standardům. Jaké jsou příznaky a jak se infekční nemoci zbavit?

Dosud praktický lékař David Härtel z Plzně řešil ve své ordinaci hlavně chřipková onemocnění a virózy. V posledních dnech mu přicházejí pacienti s úplně jinými problémy. „Například minulý týden jsem řešil mladou cizinku, která se přestěhovala z jiného okresu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z příkladů ze své ordinace.

Často se onemocnění zaměňuje například s atopickým ekzémem. Svrab se šíří v kolektivech, které žijí v těsném kontaktu. „Pokud se objeví v rodině, tak se často stává, že má svrab i několik členů,“ vysvětlila redakci praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další epidemie může být za rohem, varuje Červený kříž. Jak se poučit z covidu?

Svrab je infekční onemocnění způsobené zákožkou svrabovou. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním. „Faktorů, které se mohou podílet za zvýšení svrabu, je celá řada. Je to přelidněnost, zvýšená migrace, uprchlictví, chudoba,“ vysvětlila Kateřina Fabiánová z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního úřadu.

Pomůže mast i zvýšená hygiena

Nejpostiženější je Plzeňský kraj s 98 případy, na druhé příčce je Olomoucký kraj s 90 nákazami a na třetím místě Moravskoslezský s 86 případy. „Dřív to nebývalo vůbec, to byla úplně zapomenutá nemoc,“ podotkla oslovená žena. Další sdělila, že tchyně její kamarádky svrab nedávno mělo. „Denně prala, převlíkala postel a mazala se,“ líčila dotázaná.

A jak infekci vyléčit? „Mám na to mastičku, kde je permetrin, který je na to výborný. Je to insekticid na parazity,“ sdělil Härtel. Náročné je hlavně vymýtit parazita z domácnosti, ze škol nebo ubytovacích zařízení. Hygienici proto doporučují pravidelnou dezinfekci povrchů i žehlení prádla.

Stejný postup radí i epidemiolog Roman Prymula. „Je nutné zahubit zákožku svrabovou coby původce. Proto je třeba zvýšit hygienu zejména ve vztahu k ošacení, které je třeba izolovat. Buď ho uzavřít do igelitového pytle na zhruba tři nebo čtyři dny – neboť zákožka mimo tělo déle jak tři dny nepřežije – nebo oblečení přežehlit za teploty přesahující 60 °C,“ radil ve vysílání Hlavních zpráv na CNN Prima NEWS.

Dodal, že se svrab nepřenese pouhým podáním ruky. „Je třeba těsnější kontakt s pokožkou, zejména při sdílení šatstva. Přesto bych ale neřekl, že je svrab něco nového. Každý rok máme jednotky tisíc případů. Potýkáme se s ním zejména ve zdravotnictví nebo v domovech sociální péče,“ uzavřel.

Tagy: