Na Česko se žene sníh, dočkáme se ho i v nižších polohách. V pátek budou srážky vydatné

Žena v lese ve sněhu

Za necelý měsíc bude Štědrý den a Češi napjatě čekají, zda budou Vánoce na sněhu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se zatím alespoň v tomto týdnu dočkáme sněhu i v nižších polohách. Často ale bude v kombinaci s deštěm. Během nocí teploty častou klesnou pod 0 °C.

V pondělí bude zataženo. Na většině území se objeví přeháňky nebo občasný déšť. Nad 900 metrů nad mořem a postupně nad 600 metrů se vyskytnou srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne a večer začnou od severozápadu srážky ustávat a oblačnost částečně ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají ke 4 až 8 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem dosáhnou kolem 0 °C.

V noci z pondělí na úterý počítejme s jasným až polojasným počasím, zejména na horách místy bude až oblačno. Zpočátku se výjimečně vyskytnou sněhové přeháňky a pod 400 metrů nad mořem i dešťové. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -4 °C.

Kdy se dočkáme sněhu?

V úterý bude převážně polojasno, během dne začne od severu přibývat oblačnost. Na severu se též objeví přeháňky nebo občasný déšť, nad 600 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové srážky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 2 až 6 °C.

Ve středu máme čekat jasnou až polojasnou oblohu. Zpočátku, zejména v severní polovině území, bude místy zataženo. Ojediněle se také vyskytnou mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C, na severu dosáhnou kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají ke 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek bude většinou zataženo, ojediněle polojasno. Místy se objeví mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 0 až 4 °C, na východě až k 7 °C.

Páteční počasí očekávejme zatažené až oblačné. Od jihozápadu se na většině území objeví sníh, který místy bude i vydatnější. Na Moravě a ve Slezsku se zpočátku objeví s deštěm. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +1 až -3 °C, na východě kolem +3 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou -1 až +3 °C, na východě až 5 °C.

Od soboty do pondělí má být oblačno až zataženo. Na většině území se občas vyskytne sněžení, v nižších polohách i déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty klesnou k +1 až -4 °C, nejvyšší denní teploty se vyšplhají k -1 až +4 °C.

Tagy: