Vir se přelévá mezi okresy. V Chebu už je promořeno, teď je zle na Kolínsku

Přísná opatření zabrala a situace se u nás zlepšuje, hlásí okresy Cheb a Trutnov. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) zároveň připustil, že za zlepšení v okrese Cheb může také míra promoření. Špatná situace se naopak přenesla více na východ, do jiných regionů Čech.

Okresy Cheb a Trutnov patřily ještě před několika týdny mezi nejhůře koronavirem postižené regiony  v České republice. Dnes však oba kontrastují na covidových mapkách bílou barvou a mají počty nových případů nákazy na jedné z nejnižších úrovní v republice. Mezi nejhorší regiony naopak patří momentálně okres Kolín.

Okres Cheb má momentálně 252 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je nejméně v celé republice. „Situace se zlepšuje v celém kraji, nejen v okrese Cheb. Svou roli v tom určitě hraje tvrdé omezení mobility. Druhým nepochybným důvodem je určitě i míra promoření jak v okrese Cheb tak v samotném městě Cheb, ta nemoc už zkrátka nemá příliš na koho přeskočit. Také se u nás objevovala v značném množství britská mutace, která se postupně přesouvá dále na východ,“ řekl pro CNN Prima NEWS Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje.

Podobně vypadá situace také na Trutnovsku, kde je momentálně 356 nakažených na sto tisíc obyvatel. Ministerstvo zdravotnictví to přikládá úspěchu přísných opatření, které byly v regionech zavedeny.

„V Královéhradeckém i Karlovarském kraji skutečně pozorujeme stagnaci rizikových ukazatelů, tedy virová nálož evidentně odeznívá. Po zavedení opatření ve zmíněných okresech jsme téměř okamžitě pozorovali prudký propad mobility i snížení počtu rizikových kontaktů mezi obyvateli a zhruba do týdne od zavedení opatření se hodnoty začaly stabilizovat, v Královéhradeckém kraji dokonce klesá i zátěž nemocničního segmentu. Dá se proto jistě říci, že nastavená opatření, tedy zejména uzavření rizikových okresů, opravdu zafungovala,“ sdělila pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Průmyslová oblast v Kolíně jako epicentrum nákazy

Jak však ukazují zkušenosti napříč celým rokem života s koronavirem, jakmile v jednom okrese špatná situace odezní, zhorší se naopak v jiném. Momentálně patří mezi ty nejhorší okres Kolín, kde je 1 048 nakažených na sto tisíc obyvatel. Podle bývalého starosty Víta Rakušana (STAN) za to může především tamní  průmysl.

„Je to tím, že je za městem velká průmyslová zóna, kde pracuje přibližně 5 tisíc lidí. Lidé často na cestě do práce využívají spolujízdu, opatření se pravděpodobně nedodržují příliš ani na dělnických ubytovnách. Na druhou stranu se teď začíná v podnicích masivně testovat. Dalším objektivním důvodem je, že je Kolín dopravním uzlem,“ řekl Rakušan města pro CNN Prima NEWS.

Tagy: