Klokánek přijal nakažené děti, ředitelka je na JIP. Nedostali jsme roušky ani testy, říká

COVID v Klokáncích

Nákaza COVID-19 se v Česku objevila už i v jednom z Klokánků, který poskytuje přechodnou péči dětem v nouzi. Ředitelka se nakazila od dětí, které přijímala do akutní péče. Odpovědnost podle ní padá na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD).

Vedení Klokánku prý opakovaně žádalo o ochranné pomůcky, dezinfekce a možnost testovat děti před příjmem do domova. V polovině září přijala ředitelka do jednoho z mimopražských Klokánků dvě děti, které potřebovaly akutní péči. Nedostala ale informaci, že se děti setkaly s člověkem pozitivním na COVID-19.

Za pár dní se nákaza projevila jak u dětí, tak u ředitelky domova. Ta je už třetí týden v péči lékařů na jednotce intenzivní péče. „Měla jsem těžký zápal plic, ale velmi rychle mi nasadili experimentální léčbu, tak věřím, že to bude brzy všechno v pořádku a budu zase se svými dětmi, kolegy a kolegyněmi,“ uvedla ředitelka pobočky Klokánku Hanka Kupcová.

Vedení celkem 15 Klokánků po celé České republice přitom už několikrát žádalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) o pomoc. Šlo především o ochranné pomůcky a také testy pro nově přijímané děti. „Příjem je takový, že přicházíme v rouškách, máme gumové rukavice, a pokud se děti nepřiznají, že přišly do styku s někým, kdo byl na COVID-19 pozitivní, tak my to nepoznáme, protože nemáme šanci je otestovat,“ popsala situaci pečující teta Karla Smetanová.

„Vždy nám přišla pouze odpověď, že MPSV nám děkuje za naši práci a věří, že se situace sama vyřeší. Bylo nám řečeno, že naše zařízení jedou podle jiného zákona než sociální služby,“ vysvětlila Kupcová.

Ministryně Maláčová se na kameru vyjádřit nechtěla, ale její tiskové oddělení zaslalo alespoň citaci: „Co se týče testování dětí, MPSV nemá možnost testování dětí v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) zajistit nebo nařídit.“

Pomůcky si má Klokánek prý pořídit ze státního příspěvku. „Máme velký nedostatek roušek a rukavic. V tuhle chvíli nás nikdo nezásobuje, pouze co si vysponzorujeme sami,“ komentuje situaci ředitelka Klokánku Štěrboholy Petra Vídenská. V tomto Klokánku aktuálně žije 20 dětí a kapacita je tak zaplněná. O ochranné pomůcky zde naposledy žádali před třemi týdny. Většině tet, které se o děti starají, je přes 50 let a cítí se tak koronavirem ohrožené.

„Jsme unavené, ale snažíme se. Ono to ani jinak nejde, ty děti nemůžou za to, že tady jsou. Snad ty děti nepoznají, že už nemůžeme,“ dodala Smetanová. Pomoc Klokánkům přislíbil premiér Andrej Babiš (ANO), který už prý zaúkoloval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby ochranné pomůcky pro Klokánky přes krizový štáb zajistil.

Tagy: