V lednu nebo únoru hrozí šestá vlna covidu. Není čas rezignovat, má jasno MeSES

Odborníci kolem epidemiologa Petra Smejkala doporučují zvyšovat kapacity testování a trasování a rádi by viděli testování ve školách a zaměstnání. Experti z bývalé Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) rovněž varují, že v lednu nebo únoru přijde šestá vlna koronaviru. Podle AntiCovid týmu budoucí vládní koalice je pro zvládnutí epidemie nezbytné okamžitě adresně zvát na očkování seniory a zaslat tuto informaci i jejich ošetřujícím lékařům.

„Nikdy jsme necítili potřebu takto vystoupit. Vydávali jsme stanoviska. V tuto chvíli myslíme, že je dobré se ukázat, protože situace je dost vážná. Slýcháváme jako vždycky, že máme robustní zdravotnický systém, nemusíme se znepokojovat a vlastně je všechno v pořádku. Máme pocit, že to je déjà vu,“ řekl Smejkal.

Podle Smejkala je Klinická skupina ministerstva zdravotnictví vždy „o krok pozadu, ne-li o dva a tři“. „Doporučujeme a neustále opakujeme, že je důležité trasování a testování. Sice to něco stojí, ale je to levnější než lockdowny a zavřené instituce. Přetíženost zdravotníků je jinde než minulou sezonu. Pokud se dostanou do půlky toho vypětí, budou zvažovat, jestli to chtějí dělat i nadále,“ upozornil Smejkal.

Testování na školách je nutnost

Viroložka Ruth Tachezy uvedla, že je důležité dosáhnout vyšší proočkovanosti a posílit mobilní očkovací týmy. „Důležité také je podpořit praktické lékaře, aby nadále vyhledávali neočkované a vysvětlovali důvody, proč je to důležité a bezpečné. Můžeme to podpořit ekonomickými nástroji, jako je státem hrazené volno při očkování. Podporujeme očkování u rizikových profesí,“ vysvětlila Tachezy. „Důležité je, aby se už nemusely uzavírat školy. Jiná cesta než frekvenční testování není,“ dodala.

Podle členů MeSES je špatně, že vláda nechce pokračovat v testování ve školách po 15. listopadu. Skupina už dříve navrhovala, aby se testovalo lokálně ve školách při dosažení hodnoty 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel týdně. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo hranici na trojnásobku. Počty nových případů nakažených v dětské populaci jsou podle demografky Dagmar Dzúrové nyní vyšší než v nejhorších obdobích předchozích vln epidemie, kdy se školy uzavíraly.

„Protože je situace kritická a virová nálož v populaci velmi vysoká, nedává už smysl postupovat regionálně, podle jednotlivých okresů, protože již všechny okresy splňují hranici stanovenou pro toto opatření,“ uvedli členové MeSES ve svém stanovisku. Odborníci také požadují okamžité zahájení testování v institucích a pracovních kolektivech minimálně jednou týdně.

Hrozí šestá vlna covidu?

„Nemůžeme se tvářit, že nám tato situace na konci roku skončí. Je velmi možné, že v lednu nebo únoru dorazí další šestá vlna, nebo druhá část páté. Není čas rezignovat na nákupy testů a na to, že se promořuje a incidence klesne. Přijde mi, že někteří kompetentní lidé na to spoléhají,“ varoval epidemiolog Rastislav Maďar.

Své připomínky k aktuálním vládním opatření mají i nastupující vládní koalice Spolu a PirSTAN. V tiskové zprávě jejich AntiCovid tým uvedl, že o nových opatřeních se dozvěděl až z médií. Zástupci končící vlády Andreje Babiše (ANO) přitom minulý týden tým ujišťovali, že s ním bude ministerstvo zdravotnictví konzultovat podobu i formu budoucích opatření, uvedli experti. Postoj vlády je podle prohlášení mrzí, nicméně jsou připraveni v jednáních pokračovat. Se svými připomínkami chtějí seznámit ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na jednání v pátek. Nově se AntiCovid tým rozrostl o zástupce Pirátů a STAN.

Podle AntiCovid týmu je pro zvládnutí epidemie nezbytné okamžitě adresně zvát na očkování seniory a zaslat tuto informaci i jejich ošetřujícím lékařům. Testování v domovech seniorů má být nastaveno tak, aby nebyla infekce zavlečena do těchto zařízení, jak se tomu stalo loni. Očkování zaměstnanců a klientů domovů seniorů by mělo být dokončeno nejpozději do dvou týdnů. Okamžitě je podle expertů Spolu a PirSTAN nutné zajistit nasazení moderní dostupné léčby u nemocných covidem v souladu s doporučením odborných společností. Léčba musí být rychle dostupná v terénu, uvedli. Preventivně by podle nich měli být testováni všichni pacienti už při příjmu do nemocnice. Organizaci trasování infikovaných a jejich kontaktů by měla přebrat armáda ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi, uzavřeli sadu doporučení.

Vláda ve středu rozhodla o povinnosti nosit respirátory na vysokých školách během přednášek nad 50 lidí a o povinnosti pravidelného testování neočkovaných zdravotníků lůžkové péče. Cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území České republiky, budou mít nově očkování proti COVID-19 hrazené z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. O dalších opatřeních bude ve čtvrtek ráno jednat rada vlády pro zdravotní rizika, v pátek by její závěry měli ministři posoudit na mimořádném jednání.

Tagy: