V liberecké zoo zemřel samec bílého tygra. Bylo mu téměř 16 let

Tygr z Liberce

Bílý tygr zemřel

Liberecká zoo přišla o samce bílého tygra jménem Paris. Samec trpěl velkými zdravotními problémy, které souvisely s jeho vysokým věkem. Zoologové i veterináři se proto rozhodli přistoupit k eutanázii. Paridovi bylo téměř 16 let.

V souvislosti s vysokým věkem ubýval tygr posledních několik měsíců na váze. Na konci října se dle slov zoologů jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. „V důsledku selhávání funkce vnitřních orgánů kocour přestal úplně přijímat potravu a postupně upadal do pasivity až letargie. Jeho stav už nešlo stabilizovat a nebyla ani šance na jeho zlepšení,“ uvedl zoolog Luboš Melichar.

Jako roční kotě přicestoval Paris z Francie

Vzhledem k věku tygra a předchozím dlouhodobým zdravotním problémům rozhodli zoologové nevystavovat zvíře strádání a přistoupili k eutanázii. „Následná pitva prokázala rozsáhlé patologické změny na střevní stěně a ledvinách,“ dodal zoolog.

Paris přicestoval do liberecké zoo jako roční kotě z francouzské zoologické zahrady v Beauval a v Liberci strávil téměř 14 let života. Se samicí Surya Bárou společně zplodili 11 mláďat ve čtyřech vrzích, úspěšně pak bylo odchováno pět z nich. Expozice, kterou tygr obýval, prázdná nezůstane. Rozšíří se o ni výběh stávající dvanáctileté samice, které se tím zlepší chovné podmínky.

Liberec se zapojí do chovu tygrů ussurijských

Nového samce bílého tygra zoo poptávat už nebude. Právě jejich chov totiž plánuje postupně ukončit. Podle nich by se měly moderní zoologické zahrady zaměřovat na chov a záchranu ohrožených druhů, kterých ve volné přírodě ubývá. Bílý tygr mezi ně ale nepatří. „Jedná se o uměle v populaci udržené jedince, kteří navíc v důsledku příbuzenského páření trpí řadou genetických vad,“ vysvětlil ředitel zoologické zahrady David Nejedlo.

V budoucnu by se zoo ráda zapojila do chovu ohrožených tygrů ussurijských, pro které plánuje vystavět výběh v nové části zahrady, takzvané Údolí ohrožené divočiny.

Tagy: