Ve Středomoří krouží tankery se stovkami milionů kubíků plynu. Chybí terminály i plynovody

V moři kolem Evropy krouží plné tankery s plynem. Většina čeká na volné terminály.

České zásobníky plynu jsou plné na 92 %

Stovky milionů, možná dokonce miliardy krychlových metrů plynu krouží ve Středozemním moři kolem Evropy. Není způsob, jak je dostat na pevninu. Nejméně 35 tankerů čeká na volné kapacity hlavně španělských terminálů. Ukazuje se tak další slabé místo evropské energetiky.

Evropa se zbavuje závislosti na ruském plynu. Výpadek má částečně nahradit zkapalněný LNG plyn. Ukazuje se ale, že záměr hatí nedostatečná infrastruktura. Potřebných terminálů je málo. Kolem Evropy proto teď pluje nejméně 35 tankerů plně naložených kapalným plynem, které nemají kde náklad vyložit.

Terminály ve Španělsku jsou schopné za celý tento týden obsloužit jen 20 procent čekajících lodí. „A to právě proto, že tam chybí dlouhodobé plánování. Může tak vzniknou dlouhý časový interval,“ komentoval situaci Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Některé tankery obchodníků s plynem ale navíc vypluly, aniž by měly předem nasmlouvaný kontrakt a u Evropy čekají, až takzvané spotové ceny ještě povyskočí. Chybí ale také potrubí, které by přepravilo plyn z Pyrenejského poloostrova dál do Evropy. „To je úzké místo – přenosové soustavy v rámci celé kontinentální Evropy. Doufejme, že se nakonec státy dohodnou,“ zmínil Gavor.

Plynu má Česko dostatek

Tento týden mají o novém plynovodu jednat představitelé Francie, Německa, Španělska a Portugalska. Tak či onak, je to hudba budoucnosti. Středoevropany ale zajímá blízká budoucnost, tedy zima. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) jsme dobře připraveni.

„Počasí stálo minulý týden na naší straně, bylo nejtepleji minimálně od roku 2019. To se pozitivně projevuje na spotřebě plynu, která oproti loňskému roku klesla více než o třetinu,“ vzkázal ministr. České zásobníky jsou podle Síkely naplněny na 92 procent a plyn v nich aktuálně dál přibývá.

Tagy: