V Ostravě funguje nový domov pro lidi s autismem. Zájem rodin je obrovský

V ostravském Domově Mikasa najdou domov lidé s autismem.

Nový dům pro autisty

V Ostravě otevřeli nový domov pro lidi s autismem, a to vůbec první v Moravskoslezském kraji. Zařízení by mělo především ulehčit rodinám, které už na náročnou péči o své blízké samy nestačí. Zájem o byty je obrovský.

Michal je prvním klientem, který se do Domova Mikasa nastěhoval. Ve svých 30 letech už toužil po osamostatnění. Také jeho rodina už potřebovala s extrémně náročnou péčí pomoci.

ČTĚTE TAKÉ: Obavy z černého kašle rostou. Když mi ho dítě přinese domů, je po mně, říká paní Jaroslava

„Někdy třeba tři dny a noci nespal. To celé jsem musela absolvovat s ním, protože potřebuje celodenní podporu,“ popsala péči jeho maminka Jarmila Šťotková.

Michalovi se v novém domově líbí. Rodiče mu volají každý den a navštěvují ho několikrát týdně. Mezitím se o něj starají sociální pracovnice. Podle nich prý rád poslouchá muziku, takže s ním tancují, drží se za ruce a houpou se do rytmu.

Žádost o ubytování podalo více než 50 rodin, dostupných bytů je však jen osm. „Především jsme zjišťovali, které rodiny jsou na tom nejhůře. Rozhodujeme podle toho, v jaké míře jsou příbuzní možného klienta z péče už vyhořelí,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Ivana Malcharová, vedoucí Domova Mikasa.

Klienti potřebují neustálou péči

Podle odhadů se autismus v naší populaci vyskytuje až u dvou procent lidí. Každý rok se tak v Česku s touto poruchou narodí okolo 1 500 až 2 000 dětí. Nejvíce jich přitom žije právě v Moravskoslezském a také v Jihomoravském kraji.

Sociální pracovníci pečují o klienty v Domově Mikasa 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Proto je zde potřeba dostatek personálu. „Pokud není dostatečně zajištěná péče a klientům něco schází, neví, jak tento nedostatek vykomunikovat, takže mohou být někdy i agresivní,“ přiblížil ředitel zařízení Michal Panáček.

Michalova rodina vnímá Domov Mikasa hlavně jako místo zabezpečení jeho budoucnosti, kde se bude cítit doma. Umístit ho jinde totiž není možné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Revmatem trpí až půl milionu Čechů. Od bolesti ulevuje cvičení, motivaci přináší nový kurz

Tagy:
péče Ostrava Moravskoslezský kraj autismus klient sociální pracovník Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Domov Mikasa Ivana Malcharová Michal Panáček