Revmatem trpí až půl milionu Čechů. Od bolesti ulevuje cvičení, motivaci přináší nový kurz

Revmatem trpí až půl milionu Čechů. (Ilustrační snímek)

Lidem s revmatem může pomoci nový motivačně-edukační on-line kurz

Motivovat k pravidelnému cvičení – to je cílem nové webové aplikace pro lidi trpící autoimunitním revmatickým onemocněním. Těch je v Česku podle odhadů zhruba půl milionu. Právě pravidelný pohyb, ale i psychická pohoda jsou pro léčbu těchto nemocí podle odborníků klíčové. Motivačně-edukační on-line kurz Revma v klidu má pacientům pomoci začlenit cvičení do jejich každodenního života. Zároveň reaguje na nedostatek fyzioterapeutické a psychoterapeutické péče pro tyto pacienty. O novém pomocníkovi informovali experti na tiskové konferenci.

V České republice se s některou z 200 různých forem revmatického onemocnění léčí zhruba 500 tisíc pacientů. Podle předsedy České revmatické společnosti Ladislava Šenolta jsou však v tuzemsku až dva miliony revmatiků.

ČTĚTE TAKÉ: Artritida není pouze nemoc dospělých, postihuje i děti. Olivie nemohla ani vstát z postele

U jednoho z nejčastějších onemocnění, revmatoidní artritidy – jíž trpí jedno procento populace –, ročně přibude více než tři tisíce nových případů. Těmto pacientům se však v dostatečné míře nedostává fyzioterapeutické a psychoterapeutické péče – kvůli dlouhým čekacím dobám.

Mezi příznaky patří i únava

Jak se vlastně revmatické onemocnění vyznačuje? „Základním příznakem je bolest a otok kloubů či ranní ztuhlost,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Šenolt. Mezi nejčastější nemoci se řadí zmiňovaná artritida či Bechtěrevova nemoc. Ty provází další specifické příznaky.

Revmatická artritida se coby zánětlivé autoimunitní onemocnění může projevit i horečkou, únavou či hubnutím. Následně způsobuje otoky a bolesti kloubů, v nichž zánět postupně ničí vazy, chrupavky a kosti.

Bechtěrevova nemoc je chronické zánětlivé onemocnění, které se obvykle diagnostikuje mezi 18. a 30. rokem života, častěji u mužů. Projevuje se typicky ranní ztuhlostí a bolestí v dolní části páteře a v místě skloubení křížové kosti s pánví. Bolest je největší v klidu, zmírňuje se při pohybu. Pacienti trpí těžkou únavou. Mohou mít záněty kloubů, oční duhovky a potíže s dýcháním,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál.

Co přesně nemoci způsobuje, není známo, mezi prevenci se však podle předsedy společnosti řadí dodržování zdravého životního stylu. „Je prokázáno, že kouření dvojnásobně zvyšuje riziko revmatického onemocnění,“ podotkl Šenolt.

Základem je nemoc odhalit včas a začít podstupovat léčbu a další opatření, která pacientům-revmatikům uleví od bolesti a dalších problémů. Právě cvičení, pohyb, pozitivní přístup, psychická pohoda, strava a spánek jsou klíčové, aby jejich kvalita života stoupala. Na situaci proto zareagovala pacientská organizace Revma Liga vytvořením on-line cvičebního kurzu Revma v klidu. Do něj se od středy 10. dubna mohou přihlásit pacienti, ale i jejich příbuzní nebo další lidé, které onemocnění a jeho léčba zajímají.

Podívejte se, jaké cviky se v kurzu mohou nacházet:

„I v případě, kdy se pacient na fyzioterapii dostane, často cvičí pouze během plánovaných sezení a poté cviky zanedbává,“ sdělila na tiskové konferenci manažerka projektu Michaela Linková z Revma Ligy. „Naším cílem bylo najít takové řešení, které by vedlo k začlenění cvičení do každodenních aktivit a motivovalo pacienta k aktivnímu přístupu,“ dodala Linková.

„Bála jsem se, že to bude složité a náročné,“ popisuje své pocity revmatička Jiřina Matějková. „Po třech měsících jsem ale nadšená. Cítím se motivovaná, plním si své osobní cíle, pravidelně cvičím a vše zvládám lépe, než jsem si dokázala předtím představit. Změny si všimlo i mé okolí a rodina,“ hodnotí pozitivně své zapojení do pilotního testování.

ČTĚTE TAKÉ: Revmatologů je málo a ubývají. Na sto tisíc Čechů trápí úporné bolesti, říká Vencovský

Cvičební program s více než sto cviky trvá celkem dvanáct týdnů a nabízí přes sedm hodin videoobsahu zaměřeného jak na udržení a zlepšení funkčnosti pohybového aparátu, tak na koučink a psychickou podporu pacientů. I po uplynutí stanovené doby se však k němu mohou uživatelé vracet a procvičovat vše, co v průběhu několika týdnů zjistili.

V nemoci rozhoduje i psychika

„Cvičení zvyšuje pohyblivost postižených kloubů, předchází ochabnutí svalů a přispívá ke zvýšení svalové síly, pozitivně ovlivňuje také kardiovaskulární systém a udržuje správnou tělesnou hmotnost,“ podtrhla přínosy pravidelného pohybu pro revmatiky Kristýna Hoidekrová, vedoucí vědecko-výzkumného týmu z Rehabilitačního ústavu Kladruby, který se na přípravě cviků podílela.

Na motivačně-koučovacích videích pak spolupracoval psychoterapeut Martin Zikmund. „Psychika, respektive postoj pacienta vůči takovéto chronické nemoci, hraje zásadní roli v tom, jak moc bude připravený a ochotný využívat léčebných metod, které mu mohou od příznaků nemoci ulevit,“ vysvětlil odborník.

Cviky a desítky motivačních prvků doplňují pravidelné úkoly a výzvy, například v podobě vedení deníku, ale také každotýdenní studie a další informace o onemocnění a jeho léčbě. Program je pro členy Revma Ligy zdarma a uživatel do něj má přístup po dobu jednoho kalendářního roku. Nečlenové mohou podpořit organizaci nákupem ročního členství ve výši 300 korun, a tím získat vedle kurzu i další výhody, nebo si pořídit pouze roční přístup do kurzu za 890 korun.

Na YouTube kanálu Revma Ligy se už roky nachází také videa, která se zaměřují na cvičení a jednotlivé nemoci. Ty jsou pro všechny zdarma.

Tagy: