V Ostravě je uzavřena dálnice D1. Voda zaplavila pás ve směru na Prahu

Omezení na D1 (Ilustrační foto)

CNN Prima News - živé vysílání

V Ostravě je uzavřena dálnice D1, voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu. Médiím to oznámilo Národní dopravní informační centrum. Jak dlouho bude dálnice uzavřená, se zatím neví.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU

Kvůli výpadku technologií je rovněž na D1 v obou směrech uzavřen nedaleko Ostravy klimkovický tunel. Také tam se zatím doba výpadku nedá odhadnout. Tunel byl po výpadku elektřiny asi tři hodiny zavřený už v sobotu večer.

Problémy hlásí také železnice

Povodeň přerušila provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. Kvůli očekávanému zaplavení trati a zhoršeným povětrnostním podmínkám zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně. Médiím to sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

„České dráhy se pokusí operativně zajistit náhradní autobusovou dopravu, upozorňujeme však cestující, že kapacitně nelze vlaky autobusy plně nahradit. Žádáme všechny cestující, aby v případě, že je to možné, odložili své cesty vlakem, pokud nejsou nezbytně nutné,“ uvedl Medelský.

Mapa povodňové aktivity

Současné deště a varování v mnohých probudily vzpomínky na katastrofální povodně v roce 1997 na Moravě a v roce 2002 v Čechách. Například smutným symbolem povodní v roce 1997 se stala obec Troubky na Přerovsku.

Co dělat při evakuaci?

V případě, že dojde k vyhlášení evakuace, je vhodné zajistit svůj majetek. „Vypněte přívod elektrického proudu, uzavřete hlavní přívod plynu a vody. Vyvezte vozidlo z garáže, doplňte pohonné hmoty a zaparkujte ho mimo záplavové území, nebudete-li jej využívat při evakuaci,“ uvádí hasiči.

Dobré je mít připravené evakuační zavazadlo, přestěhovat potraviny, oblečení, nábytek, stroje a zařízení, suroviny a další materiály do výše položených míst v bytě nebo do vyšších pater budovy. „Odvezte nebo nezávadně zlikvidujte nebezpečné látky. Odstraňte nebo řádně upevněte snadno odplavitelný materiál, uvolněte cestu domácímu a hospodářskému zvířectvu,“ dále píší.

O evakuaci je také vhodné uvědomit sousedy. „Při opuštění domácnosti dejte na dveře oznámení, kdo, kdy a kam se evakuoval, popřípadě kde jsou umístěna hospodářská zvířata. Malým dětem vložte do kapsy kartičku se jménem a adresou,“ doporučují hasiči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Voda odřízla sever Olomoucka, nutná je evakuace. Zachraňujeme už jen životy, řekl starosta

Tagy:
katastrofa Ostrava Olomoucký kraj přírodní katastrofa Dálnice D1 katastrofy, nehody a mimořádné události