Povodeň uzavřela trať mezi Olomoucí a Ostravou. Odložte cesty vlakem, žádají České dráhy

V železničním tunelu v Krasíkově na Orlickoústecku se konalo v noci na 14. února taktické cvičení zásahu při srážce motorového vozu s 50 cestujícími a nákladního vlaku.

Povodeň přerušila železnici mezi Olomoucí a Ostravou

Povodeň přerušila provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. Kvůli očekávanému zaplavení trati a zhoršeným povětrnostním podmínkám zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně. Médiím to sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU.

„České dráhy se pokusí operativně zajistit náhradní autobusovou dopravu, upozorňujeme však cestující, že kapacitně nelze vlaky autobusy plně nahradit. Žádáme všechny cestující, aby v případě, že je to možné, odložili své cesty vlakem, pokud nejsou nezbytně nutné,“ uvedl Medelský.

Noční vlaky na Slovensko pojedou přes Valašské Meziříčí. Vlaky, které jedou z Polska přes Českou republiku do Rakouska a znovu, budou zastaveny ve vhodných stanicích, odkud se vrátí zpět.

Kvůli extrémnímu počasí nejezdí vlaky zhruba na dvou desítkách tratí. Zaplavené koleje už přerušily do odvolání provozu i mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Vlaky tam jezdí odklonem přes Havířov.

České dráhy posílily dispečinky i zákaznické call centrum, které je nyní plně vytíženo. V aplikaci Můj vlak a na webu v sekci Omezení provozu eviduje dopravce násobně vyšší návštěvnost proti běžnému stavu.

Drážní hasiči měli během soboty desítky výjezdů. Nejčastěji odstraňují spadlé stromy, čtyřikrát pomáhali u vlaku, který do stromu najel. Museli rovněž evakuovat 22 cestujících, čerpat vodu nebo odstraňovat strom ze střechy drážní budovy, uvedl mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka.

PŘEHLED záplavových území: Podívejte se, kam až v Česku stoupá stoletá či dvacetiletá voda

V pravém horním rohu mapy můžete vybrat, zda si přejete zobrazit rozsah pětiletých, padesátiletých či stoletých povodní. Data pocházejí od Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M. Mapu lze zobrazit také na webu pzmk.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Jesenicku sjelo auto do řeky, měli v něm být tři lidé. Po vozidle i posádce pátrá policie

Tagy:
doprava železnice Ostrava Olomouc České dráhy železniční doprava železniční nehoda katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události