Nezletilí Poláci mají s „energeťáky“ utrum. V Česku je ve hře zákaz prodeje do 15 let

Energetické nápoje u mladých (Ilustrační foto)

Energetický nápoj hojně užívaný dětmi

Mladé lidi holdující energetickým nápojům čeká zřejmě brzy nepříjemná zpráva. Vládní poslanci totiž připravují novelu, podle níž by „energiťáky“ byly dostupné pouze na občanský průkaz od 15 let. Konkrétní návrhy představí v úterý na tiskové konferenci. Inspirací jim může být sousední Polsko, které od 1. ledna zakázalo prodej těchto nápojů všem nezletilým do 18 let. Za porušení nařízení polské úřady hrozí vysokými pokutami či dokonce omezením svobody.

Zákaz se u našich severních sousedů vztahuje na všechny produkty s obsahem taurinu nebo kofeinu vyšším než 150 mg na litr. Tyto nápoje nesmí být k dostání ve školách ani v potravinových automatech. Při nákupu v prodejně mohou být mladí lidé požádáni o předložení občanského průkazu.

ČTĚTE TAKÉ: Zaplatili loni, kávu si vypijí letos. Pražská kavárna originálně obešla zvýšení DPH

„Od 1. ledna si energetické nápoje mohou pořídit pouze osoby starší 18 let. Nemohou se prodávat ve školách ani v automatech. Energetické nápoje mají negativní dopad na vyvíjející se tělo – nikdy je nedovolte dětem konzumovat,“ uvedla na Twitteru polská Vrchní hygienická inspekce.

Za porušení zákazu bude zákazníkům i prodejcům hrozit pokuta 2 000 zlotých, tedy přibližně 11 300 korun. Mnohem vyšší sankce hrozí výrobcům a dovozcům, kteří nezajistí řádné označení výrobků. Každý nápoj s přídavkem taurinu nebo kofeinu musí mít viditelné, čitelné a nesmazatelně umístěné informace o tom, že se jedná o energetický nápoj. Při nedodržení tohoto nařízení zákon stanovuje pokutu až do výše 200 000 zlotých (1 130 200 korun) či v krajním případě dokonce odnětí svobody. Informují o tom polská média.

V Česku od patnácti?

Změnu v podobném duchu již připravují také čeští, převážně vládní poslanci. Oproti Polsku by však pravidla mohla být o něco mírnější. „Nejvíce řešíme věkovou regulaci do 15 let. Někteří chtějí dokonce regulaci do 18 let, je ale důležité, abychom měli podporu z celého spektra a hranice 15 let je schůdnější,“ uvedl v prosinci pro CNN Prima NEWS poslanec hnutí STAN Josef Flek, který je jedním z iniciátorů novely. Kontrola by podle něj měla probíhat pomocí občanky.

Ve hře jsou však také další možnosti, jak energetické nápoje regulovat. „Poté se budeme bavit o dalších možnostech, jako je omezení reklamy. Bavme se také o úpravě etiket, jak to bylo například u nikotinových sáčků, aby to necílilo na děti a bylo tam vyrozumění, co to může způsobit. Bavíme se také o tom, že bychom nastavili složení – maximální množství taurinu, maximální množství kofeinu či cukru. To je podle mě společně s nastavením věku prioritní,“ doplnil Flek. Jednání o chystané změně by měli poslanci zahájit během ledna.

Jasněji by mělo být tento týden v úterý. „Dne 16. ledna bude tiskovka, kde představíme plány, co dál,“ řekl Flek pro CNN Prima NEWS. Inspirací může být právě Polsko. „Budeme monitorovat situaci v Polsku. Máme kontakty na polské odborníky v oblasti,“ doplnil.

Výrobci preferují osvětu

Výrobci energetických a slazených nápojů před regulací varují. Svaz výrobců nealkoholických nápojů (SVNN) proto spustil vlastní osvětovou kampaň, kterou cílí především na rodiče, kteří podle ředitelky svazu Veroniky Jakubcové možná ani často nevědí, co jejich děti konzumují. „Samotný energetický nápoj špatný není, ale když se to s jeho konzumací přežene, může způsobovat problémy, na což chceme upozornit,“ uvedla Jakubcová pro CNN Prima NEWS.

Pokud by se stát rozhodl jít cestou regulace, nevedlo by to podle ní ke kýženému výsledku. „Z historie totiž víme, že restrikce nejsou funkční. Dle Souhrnné zprávy o závislostech v ČR z roku 2022 a dat sbíraných v roce 2021 má například s kouřením zkušenost 40 % patnáctiletých a 54 % šestnáctiletých. Pravidelně kouří 10 % nezletilých a 3 % jsou silní kuřáci. Obdobné je to i s alkoholem. Ve věku třináct let s ním má zkušenost 40 %. Až 25 % nezletilých ve věku 15 let se za život nejméně dvakrát opilo. Ve věku 16 let má zkušenost s alkoholem již 95 %,“ doplnila Jakubcová.

Důvodů, proč zákonodárci zvažují regulaci prodeje energetických nápojů dětem, mládeži a někdy i dospělým, je několik. Energetické nápoje vzbuzovaly diskuze z hlediska možných zdravotních rizik, především v případě osob s kardiovaskulárními nemocemi, závažnými nemocemi jater, selháními ledvin, neurologickými a psychickými poruchami. Taktéž vyvolávaly obavy ve vztahu k osobám citlivým na kofein, těhotným a kojícím ženám, mládeži a dětem.

Ačkoli dle stanovisek Evropského úřadu pro bezpečnost potravin nevzbuzují energetické nápoje při umírněné konzumaci obavy, a to ani v případě konzumace ze strany mládeže, těhotných a kojících žen, některé úřady či agentury v členských zemích stále mají k energetickým nápojům skeptičtější přístup.

Tagy: