V třebíčském babyboxu našli holčičku. Jméno dostala po královně, ale Alžběta to není

V třebíčském babyboxu našli ve středu dopoledne novorozenou holčičku. Pupečník měla ošetřený tkaničkou, byla vykoupaná a oblečená. Jméno dostala doslova královské. Dívenku totiž pojmenovali po zesnulé britské panovnici Alžbětě II.

„Dvířka třebíčského babyboxu vrzla v 10:50 a za chvíli mi již dětský lékař Jaroslav Belvončík s potěšením říkal: ‚Je to holčička, dnes narozená, pupečník má ošetřený tkaničkou, je vykoupaná a oblečená,‘“ uvedl v tiskové zprávě zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Právě on navrhl pro holčičku jméno Elizabeth po zesnulé britské královně. „Zeptal jsem se doktora, jestli souhlasí se jménem Elizabeth, vzápětí to lékař i sestřičky odsouhlasili. Tedy na počest královny Elizabeth II.,“ popsal Hess.

Čerstvě narozená holčička je tak 243. děťátko, dvanácté letošní, které bylo v babyboxu nalezeno. Z celkového počtu dětí v českých babyboxech bylo 133 dívek a 110 chlapců. V Česku je nyní 83 babyboxů.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Tagy: