Nejsme tu od toho, abychom se báli. Zůstaneme s vámi až do konce, vzkazují záchranáři

Ředitel ZZS hl. m. Prahy Petr Kolouch

Záchranáři pracují už od jara kvůli koronavirové epidemii ve vysilujícím nasazení i tempu. Lidé denně zahlcují jejich telefonní linky dotazy ohledně příznaků i závažnosti onemocnění. Přesto záchranáři fungují na sto procent. „Zůstaneme s vámi až do konce pandemie,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch. Hostem byl také záchranář Jakub Štětka.

Petra Koloucha zatím nechávají počty nakažených klidným. „Nevíme, kolik lidí zemřelo na jiné nemoci, to je to neporovnatelné. Číslo mě neděsí, protože naše absolutní čísla na 24 hodin nejdou nahoru, a to je zásadní. Je to zhruba 350 výjezdů, jsme na horní hranici našich 24hodinových jízd mnoho let zpátky. Zhruba deset procent našich pacientů má covid nebo souvislost s covidem,“ řekl ředitel pražské záchranky.

Podobně se na situaci dívá i záchranář Jakub Štětka. „Naše pracovní tempo je v podstatě stabilní. Jedeme takhle několik let, akorát s tím rozdílem, že nám situaci komplikuje oblékání do infekčních setů, když jedeme na pozitivního nebo suspektního pacienta s covidem,“ uvedl Štětka.

Podle Štětky záchranáři suplují i roli praktických lékařů, a to nejen v době pandemie. Zároveň ale říká, že na linku záchranné služby několikrát denně volají lidé s dotazy, jaké léky brát či zda mohou mít koronavirus. „Tím nastává situace, že operační středisko je zatížené. Neříkám, že úplně přetížené, ale myslím, že je to na horní hranici. Teď mi říkal pan ředitel, že se plánuje, že tam bude někdo z hygieny přímo konzultovat příznaky, jestli má vyjet záchranná služba, nebo ne,“ řekl Štětka.

Dodržujte 3R, vyzval záchranář

Kolouch uvedl, že vesměs ale záchranná služba funguje ve stejném režimu jako dřív. „Jsme tam, kde nás potřebujete. Než se v první vlně nastartovaly všechny infomační linky, byl několik dní nápor pro linku 155 a 112 náročný. Nicméně, máme manuál, jak vyzpovídat nemocné s covidem, abychom mohli ještě před výjezdem rozhodovat, jestli vyslat nebo nevyslat skupinu,“ popsal šéf pražských záchranářů.

Záchranáři k pacientům v současné situaci často vyjíždějí v infekčních setech, které je před nákazou koronavirem chrání. „Pro nás je to limitující, musíme se oblékat třeba třikrát, čtyřikrát za den a příjemné to není, komplikuje to naši práci,“ sdělil Štětka. Veřejnost také vyzval, aby dodržovala hygienická opatření, zejména potom pravidlo 3R (roušky, ruce, rozestupy, pozn. red.) a zabránili tak nákaze záchranářů. „Kdo potom bude lidi vozit, když budeme nemocní?“ ptal se Štětka.

Štětka: Kdybychom byli šokovaní, nemohli bychom pracovat

Kolouch se žádného kolapsu v rámci záchranné služby nebojí. „Nejsme tu od toho, abychom měli obavy. Zůstaneme s vámi až do konce celé pandemie – tak, jako to bylo při všech událostech, které kdy záchranná služba řešila. Máme tu velký epidemiologický tým, jsem přesvědčen, že dělají každý den všechno pro to, aby data byla kontrolovaná, aby se nemocnice dokázaly připravit. Pro nás je klíčové, aby fungoval dispečink lůžek. Jsem přesvědčený, že to zvládneme,“ komentoval Kolouch.

Přesto ale někteří záchranáři situaci vnímají jako náročnou. „Je to dlouhé a únavné, trvá to od jara. Úleva byla přes léto, teď to zase nabralo na obrátkách. V provozu je pacientů víc, častěji se oblékáme do infekčních setů. Jsme ale záchranáři, to je naše práce. Kdybychom byli šokovaní, nemohli bychom to dělat,“ dodal Štětka.

Tagy:
nemoc pandemie Pavlína Wolfová pacient 360⁰ Pavlíny Wolfové záchranáři zdravotníci zdravotnická záchranná služba koronavirus COVID-19 Petr Kolouch Jakub Štětka Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy