Válečný guláš: Rusko na Ukrajině používá drony z Íránu, součástky jsou ale americké

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stojí vedle sestřeleného íránského dronu (27. 10. 2022).

CNN: Íránský dron zblízka

Z analýzy íránských dronů, které na ruské straně útočí po celé Ukrajině, vyplývá peprná informace – stroje jsou složené ze západních součástek, nejčastěji z těch z USA. Jak je to možné? Podle expertů se Íránu do jisté míry daří obcházet sankce a kupovat díly na černém trhu, mimoto země zjevně vyrábí drony z dílů, které do země doputovaly už před několika lety.

Íránské drony představují pro Rusko vítané oživení válečného arzenálu. Stroje Qods Mohajer-6 jsou oproti Ukrajinci oblíbenému Bayraktaru sice těžkopádnější a pomalejší, přesto umí napáchat velké škody. Více ale na Ukrajině „prosluly“ dodané íránské modely vyčkávací munice Šáhid-136 (známé též jako kamikaze drony).

Na začátku listopadu se Teherán přiznal, že Rusku opravdu drony dodal. K předávce ale podle něj došlo ještě před válkou. Tomu ale odporují informace ukrajinských a izraelských tajných služeb, podle kterých se začaly drony ve válečné zóně objevovat zhruba v září (shodou okolností krátce po mítinku íránského a ruského prezidenta v Teheránu).

Ukrajina teď díky rozboru íránských dronů zjistila o nepříteli celou řadu nečekaných a paradoxních informací. Někteří novináři se pak dostali přímo ke stroji Šáhid-136.

Americké díly v íránských dronech

„Získali jsme speciální přístup k íránskému dronu Šáhid. Rusko je posílá v rojích, aby působily teror a zkázu. Jsou poměrně levné na výrobu, Ukrajina ale musí využívat vzácné rakety, aby je mohla sestřelit,“ uvedl k íránským dronům James Longman, novinář americké ABC.

Ten také informoval, že ačkoli íránské drony budí dojem obávané blízkovýchodní zbraně, ve skutečnosti staví na západní technologii. Často jde o stroje, které měly být vyrobené teprve letos, jejich součástky ale mohou být i několik let staré.

„Dron vyrobený v únoru roku 2022. 76 jeho součástek pochází ze Spojených států, konkrétně z 14 amerických společností,“ uvedl na Twitteru novinář Independentu Borzou Daragahi k analýze íránského dronu.

Ten také vysvětlil, co za tímto paradoxem stojí. „Jen aby bylo jasno, jsou to součástky z USA, ale to ještě neznamená, že je americké firmy prodaly Íránu. Tamní režim je mistr v obcházení sankcí a součástky nejspíše nakoupil pomocí třetích stran, krycích společností, černého trhu a vrakovišť,“ míní expert.

Součástky z celého světa

Spojené státy navíc nejsou jedinou zemí, jejichž technologický rukopis íránské drony nesou. Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že také stroje Mohajer-6 jsou složené ze zahraničních součástek.

„Íránský Mohajer je složený z částí z různých zemí. Většina dílů je ze Spojených států. Dron má ale rakouský motor a japonskou kameru,“ uvedl úřad na Facebooku. Podle Kyjeva pochází některé součástky také z Japonska a Číny. Určité kusy dronu pak mají na sobě nápisy v perštině. Což znamená, že jsou zřejmě z Íránu, ale mohou být také z Afghánistánu nebo Tádžikistánu.

Ukrajinská strana již kontaktovala dané partnerské státy a snaží se zjistit, kde se v Íránu zahraniční komponenty vzaly. Krom toho, že Írán při jejich shánění obcházel sankce, je pravděpodobné, že některé kusy získal i legální cestou.

Určité komponenty mohou totiž pocházet z doby, kdy státy díly do Íránu ještě dodávaly. Například firma z Kanady (Bombardier Recreational Products) přestala prodávat Teheránu v roce 2019 motory, které teď Írán s největší pravděpodobností používá pro vojenské účely.

Tagy: