Válka může trvat donekonečna, varuje analýza. Zelenského plán se míjí s „ošklivým“ mírem

Ruské dělostřelectvo na Ukrajině

Záběry z bitvy u Pokrovsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden představuje ve Spojených státech takzvaný „plán vítězství“, jehož fragmenty Západ prozatím kvitoval. Analýza listu The Times ale varuje, že definice vítězství je pro alianční mocnosti a samotnou Ukrajinu dost rozdílná. Což bude mít vliv i na reálný konec války.

Nejnovější plán, který chce Zelenskyj představit v zámoří, neskrývá velké ambice. Cílem „plánu vítězství“ je zajistit, aby Ukrajina dotáhla válku do vítězného konce a přinutila Rusko k návratu k jednacímu stolu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj má „vítězný plán“ na mír s Ruskem. Představí ho Bidenovi, Harrisové i Trumpovi

Prozatím představitelé Západu viděli jen útržky plánu, první reakce jsou ale pozitivní. Analýza listu The Times však upozorňuje, že Západ může vnímat definici vítězství v současné válce dost jinak než Ukrajina, což může způsobit zásadní rozkol.

„Na Západě panuje značná únava z Ukrajiny a sílí pocit, že je čas konflikt ukončit, i kdyby to mělo znamenat nastolení ošklivého míru,“ uvedl analytik Mark Galeotti. Oním „ošklivým“ mírem myslí klid zbraní, který by byl podmíněn přenecháním části ukrajinského území Rusku.

Posouvání ukrajinských hranic

Už i mezi velkými podporovateli Ukrajiny sílí skeptický názor, že posouvání hraniční linie bude v nějakou chvíli nevyhnutelné.

„Dokonce i uznávaný ukrajinský jestřáb z polského think tanku mi řekl toto: ‚Hranice Ukrajiny se v průběhu času často posouvaly. Skutečný boj nyní spočívá v tom, aby se v budoucnu hranice Ukrajiny posouvaly co nejméně‘,“ uvedl Galeotti s odvoláním na svůj zdroj.

Někteří spojenci pak podezírají Ukrajinu, že ve skutečnosti nepřipravila žádný reálný mírový plán, ale pouze se snaží, aby ji Západ nadále posílal vojenskou pomoc.

„Nevím, jestli plán přinese vítězství nad Rusy, ale pravděpodobně je určen, stejně jako všechno ostatní, k tomu, abychom zůstali ve zbrani,“ sdělil Galeottimu nejmenovaný německý diplomat.

Analýza uvádí, že pokud se Západ s Ukrajinou neshodnou na definici vítězství, které by vedlo ke konci války, může se válčit dál a dál. A to teoreticky opravdu dlouho.

„Pokud bude Ukrajina i nadále odmítat uznat jakékoli územní ztráty, konflikt se změní ve věčnou válku. Po nějaké době dojde k vyčerpání a vojenský konflikt bude kolísat mezi epizodami prudkých bojů a dočasným příměřím, ale neskončí,“ uvedla agentura Unian s odvoláním na britskou analýzu.

V čem vítězný plán spočívá?

Danylo Lubkivskyj, šéf Kyjevského bezpečnostního fóra, naznačil, že součástí plánu je posílení sankcí proti Rusku a zajištění bezpečného nebe nad Ukrajinou. Plán zahrnuje i vyhlídky na členství Ukrajiny v NATO a mezinárodní bezpečnostní záruky.

Jedním z rozhodujících prvků vítězného plánu je pravděpodobně také souhlas USA a dalších spojenců s tím, aby Ukrajina mohla používat západní zbraně dlouhého doletu k útokům na vojenské objekty hluboko v Rusku, což je podle odborníků nezbytné pro to, aby Ukrajina měla šanci porazit Moskvu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: