Vypínat dřív troubu a plánovat nákupy. Jak při zdražování dál šetrně ušetřit?

Stánek s ovocem

Jak ušetřit na potravinách?

Ceny energií se budou zrcadlit především ve výrobě, a tak čeká zdražování postupně i potravinářský průmysl. Velké obchodní řetězce ale mají některé produkty nakoupené dopředu. Zdražovat proto budou postupně. Už teď můžete ušetřit nejen při nakupování, ale i při vaření.

I při nakupování můžete použít pár triků, abyste ušetřili. Například platit hotovostí. Co v peněžence nemáte, to nemůžete utratit, a to vás také donutí kupovat jen to nejnutnější. Nenechte se hypnotizovat slovy akce a sleva, i to vás totiž donutí kupovat věci navíc, které nepotřebujete a které pak můžete i vyhodit.

Nenakupujte jen věci ve výšce vašich očí. Podívejte se i na to, co je v regálech níž, možná najdete ne tak hezky zabalené, ale rozhodně levnější varianty. A hlavně plánujte. Napište si, co všechno potřebujete a nakupte jen to. I to vám pomůže neutrácet za zbytečnosti.

„Ročně jeden Čech vyplýtvá zhruba kolem 30 kilogramů potravin. V případě čtyřčlenné rodiny je to až 20 tisíc korun ročně,“ popisuje mluvčí jednoho z obchodních řetězců Václav Koukolíček.

Pořád přitom platí omílaná pravda, nechoďte nakupovat hladoví. Jinak koupíte i to, co nesníte a co nevypijete a pro vaši peněženku budou nákupy doslova horor.

Místo restaurace jídlo z domova

„Třeba taková trouba, tak ta je dražší nežli koupené maso. To stálo kilo 70 korun, upéct ho ale 75 korun,“ popsal další prodražení expert na pohostinství Václav Jánský. Troubu proto radí vypínat zhruba čtvrt hodiny před koncem pečení. Pak je možné ji nechat otevřenou a zbylým teplem si přitopit.

Ušetřit můžete také tím, že při vaření budete dávat na hrnec pokličku. „Když byste dělal 20 minut vodu, tak ji zrychlíte minimálně o 5 minut. To znamená ušetříte 25 procent,“ dodává Jánský. A největší úspora – nosit si do zaměstnání jídlo z domova.

„Zaplatíte zhruba čtvrtinovou cenu oproti tomu, co zaplatíte v restauraci,“ podotýká ekonom Lukáš Kovanda. Při ceně 200 korun za jeden kompletní oběd je to 150 korun denně. Ročně pak bez dovolených a nějakého toho svátku jde o úsporu 30 tisíc korun na jednu osobu.

Čtyřčlenná rodina může navíc ušetřit až 12 tisíc ročně, když se bude místo koupání sprchovat, ale pozor, je třeba nenechávat sprchu puštěnou po celou dobu. Prostě to chce osprchovat se, namydlit a spláchnout.

Tagy: